Загубата на обоняние и вкус може би са симптоми, че имате коронавирус. Това са установили екип от британски учени от Кралския колеж в Лондон, информира Би Би Си.

Екипът е проверил отговорите на повече от 400 000 души, които с помощта на приложение са съобщили симптомите си. Но загубата на мирис и вкус също е признак за други инфекции, включително и грип. И експерти отбелязват, че температурата и кашлицата остават най-важните симптоми на коронавируса.

Кралският колеж е събрал информацията за възможните симптоми при коронавирус, за да помогне на експертите по-добре да разберат и да се борят срещу заболяването.

Тези, които са използвали приложението Covid Symptom Tracker, посочват следните симптоми: 53% имат умора; 29% - постоянна кашлица; 28% - задух; 18% - загуба на обоняние и вкус, а 10,5% - температура.

От тези 400 000 души 1702 са тествани за Covid-19. 579 от тях са с положителен резултат, а останалите 1123 с негативна проба.

Сред потвърдените случаи 59% от тях имат загуба на обоняние и вкус.

Трябва ли загубата на обоняние и вкус да бъдат включени към основните симптоми при преглед?

Експертите смятат, че няма достатъчно доказателства.

Британските здравни власти и Световната здравна организация не са ги добавили към списъка.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 754 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 36 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 860 000 случая и повече от 42 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 178 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".