Местното правителство в Мадрид се отказа от плановете си за въвеждане на таргетирана блокада в райони с най-много случаи на коронавирус. Испанският столичен регион е най-засегнатият в страната от епидемията, информира АФП.

Антонио Запатеро, който ръководи действията срещу вируса в Мадрид, съобщи вчера, че местното здравно министерство планира да блокира хора в райони с най-много случаи на коронавирус.

Коронавирус: Мадрид налага частични блокади

Коронавирус: Мадрид налага частични блокади

1/3 от случаите на коронавирус в Испания са в Мадрид

Съобщението предизвика безпокойство сред жителите на най-населените и най-бедни райони на Мадрид.

Но правосъдният министър на мадридското регионално правителство Енрике Лопес заяви, че думата блокада "предизвиква страх" и подчерта, че планират само "намаляване на мобилността и контактите" в районите с висок брой на случаите, но няма да налагат блокада.

"Трябва да изпратим на населението послание за спокойствие", добави той в интервю за радио Onda Cero.

Източник от здравното ведомство в Мадрид коментира пред АФП, че на пресконференция, която вероятно ще се състои в петък ще бъдат изложени новите мерки, които ще влязат в сила от събота или понеделник, като това ще зависи кога най-рано юридически могат да се приложат.

Мадрид затяга мерките срещу коронавируса заради ръст на заразените

Мадрид затяга мерките срещу коронавируса заради ръст на заразените

Ограничава се броят на присъстващите на погребения, сватби и кръщенета

В Испания има общо 603 167 потвърдени случая, най-много в Западна Европа, докато починалите са над 30 000. 1/3 от последните случаи са в Мадрид.

"Трябва да направим каквото е нужно, за да поемем контрол над ситуацията в Мадрид", каза здравният министър Салвадор Ила в интервю за испанско радио.