Великобритания стартира пилотна схема за масово тестване за коронавирус в северозападния английски град Ливърпул този уикенд. На всеки със или без симптоми ще бъде осигурен тест в опит да се открие нов начин за използване на тестването за ограничаване разпространението на вируса, информира "Ройтерс".

По-рано тази година премиерът на Великобритания Борис Джонсън обеща да осигури най-добрата национална система за тестване и проследяване, при която хората със симптоми получават възможност за тестване и тези с положителна проба са помолени да се самоизолират. Но планът се оказа разочароващ и научния съвет към правителството обяви, че влиянието му върху ограничаването на вируса е било минимално.

Великобритания е държавата с най-висока смъртност от Covid-19 в Европа. В четвъртък ще влезе в сила втора национална блокада в Англия, но правителството е оптимистично, че масовото тестване може да помогне за засичане и на безсимптомните случаи.

Според Борис Джонсън масовото тестване има потенциал да се превърне в ново мощно оръжие в борбата с коронавируса.

Правителството обяви, че пилотният проект в Ливърпул ще започне в петък с използване на PCR тестове и бързи тестове, които не е необходимо да бъдат обработвани в лабораторни условия.

Всеки живеещ или работещ в града, един от най-засегнатите в страната, ще може да се тества отново на съществуващите места, както и на нови места, включително в социалните домове, училищата, университетите и на работните места.

Джонсън отбеляза, че ако пилотният проект се окаже успешен, милиони нови бързи тестове ще бъдат разпределени в страната преди Коледа.

Много държави проучват дали масовото тестване може да помогне за овладяване на епидемията. През уикенда 2/3 от населението на Словакия се тества за коронавирус.

От Световната здравна организация обаче подчертаха, че масовото тестване на населението е скъпо и нереалистично начинание, дори и да хваща безсимптомните случаи.