Смъртността сред хората с Covid-19, попаднали за интензивно лечение, е намаляла драстично от началото на пандемията благодарение на напредъка в лечението, установи ново изследване, съобщава "Гардиън". 

Делът на най-тежко засегнатите от болестта, които умират от нея, е спаднал от 60%, когато се появи за първи път в началото на миналата година, до 36% през октомври, показва проучването на световните тенденции.

Този спад продължава положителна тенденция, при която смъртността от почти 60%, наблюдавана в края на март, намалява до 42% в края на май.

Констатациите, базирани на 52 проучвания по света, включващи 43 128 пациенти, са публикувани в медицинското списание Anesthesia.

Петимата автори, всички специалисти на NHS в интензивно лечение или анестезия, са ръководени от проф. Тим Кук, уважаван авторитет по интензивно лечение, който работи в Royal United Hospital в Бат.

Въпреки това лекарите, предприели изследването са предпазливи, че огромният напредък, наблюдаван при смъртността от Covid-19 през последната година, може да е достигнал плато.

Появата на нови варианти на коронавирус, които поставят повече хора в критично състояние, може да увеличи смъртността, казват те. По същия начин програмата за ваксинация, която се разгръща по целия свят, може да намали броя на нуждаещите се от потенциално животоспасяващо лечение в интензивно лечение.

Вторият им метаанализ на световните тенденции в броя на смъртните случаи въпреки критичните грижи констатира, че "като цяло смъртността във всички проучвания е по-ниска до края на септември (35,5%), отколкото до края на Май (41,6%). "

Подобрението се дължи на по-голямото използване на стероиди като дексаметазон и промени в начина, по който пациентите получават кислородна терапия и течности и как се управлява рискът от образуване на кръвни съсиреци.

Те обаче добавят: "Намаляването на смъртността в интензивно отделение от Covid-19 е намалено или плато от май 2020 г."

Смъртността в повечето региони на света сега е 30% -40%, установиха те. Например средната стойност в Европа е 33,4%, а в Северна Америка 40%. Смъртността в австралийския щат Виктория, включително Мелбърн, е необичайно ниска - 11%. и е необичайно висок, от 62%, в Близкия изток, въз основа на проучване на четири държави там.

Данните, които те изследват, включват данни за Англия, Уелс и Северна Ирландия, събрани и публикувани всяка седмица от пандемията от Националния център за одит и изследвания на Интензивното лечение (ICNARC). Последният доклад, публикуван миналия петък, показва, че смъртността е била около 45%, когато е настъпила пандемията, но сега е малко под 40%.

Д-р Джеймс Дойдж, старши статистик на ICNARC, каза: "Наблюдаваната смъртност (в трите държави) е била най-ниската през лятото на 2020 г., (когато те са били) 27% за пациентите, приети за критични грижи през юни или юли".

"Въпреки че наблюдаваната смъртност отново се е увеличила през последните месеци, тя остава по-малка, отколкото би могло да се предвиди въз основа на характеристиките на приетите пациенти. Например, 38% за пациенти, които са били критично болни през декември спрямо 43%-46% по прогнозни стойности."

Британският вариант на коронавируса отново мутира и може да е резистентен към ваксини

Британският вариант на коронавируса отново мутира и може да е резистентен към ваксини

Каквито и промени да настъпят, мерки за ограничаване, измиване на ръце и социално дистанциране - предотвратяват инфекция