Рано сутринта в петък залата за пристигащи на летището Лутън в Лондон се съживи след 10-дневно спиране поради пандемията от коронавирус. Над 100 пътници пристигнаха от българската столица София, съобщава "Гардиън".

Повечето от пристигащите са сезонни земеделски работници на път към плодови и зеленчукови ферми в Обединеното кралство. Други казват, че са дошли да работят на строителни площадки, като шофьори на камиони или в магазини за кебап.

Сред първите чрез залата за пристигащи е Сакак, 35-годишен мъж от село близо до София, който помоли да не се разкрива фамилното му име. Той и всички останали пътници носеха маски.

"Трябва да работя, имам нужда от парите", обяснява Сакак, когато го попитаме защо е избрал да лети от България, където има сравнително малко случаи, за Великобритания, която е една от най-засегнатите от вируса страни в света на глава от населението. "Идвам да работя във ферма във Великобритания всяка година; Печеля пари за семейството си."

Великобритания втора по смъртност от коронавирус в Европа

Великобритания втора по смъртност от коронавирус в Европа

Около 26 100 души в Обединеното кралство са починали към 28 април

Сакак каза, че е "малко" притеснен от високия процент на инфекция с Covid-19 във Великобритания, но каза, че "накрая вероятно ще бъде същото в целия свят". Той добави: "Аз идвам от спокойно село в провинцията и там няма корона."

Има само 1541 потвърдени случая на Covid-19 и 66 смъртни случая в България, според центъра за изследвания на коронавирусите в университета Джон Хопкинс. Това се сравнява със 171 253 случая и 26 771 смъртни случая във Великобритания.

Сакак е на път да работи във ферма в Мейдстоун, Кент. "Работя като шофьор, който отвежда хората на нивите, за да берат малини и ягоди", каза той.

Британците не обичат земеделска работа, чакат берачи от Източна Европа

Британците не обичат земеделска работа, чакат берачи от Източна Европа

Студенти и уволнени британски работници отказват да помагат на фермерите

Докато летището е отворено, то липсва шумът, опашките и възможностите за пазаруване, които очакваме при пътуване. Само два полета са предвидени да пристигнат в Лутън в петък, и двата от София, като ще бъдат доставени няколкостотин пътници, в сравнение с предпандемична средна стойност от 49 000 пътници.

Няма къде да закупите коктейл, бира или дори кафе, тъй като всички магазини са затворени. Повечето паркинги са затворени, но двама оптимисти, шофьори на автобуси са готови, за да карат новопристигналите до гарата на летището в Лутън, предлагат еднопосочен билет до централен Лондон за £96.

Земеделски производител от Уорикшир в залата за пристигащи заяви, че чака да посрещне седем сезонни работници, наети да берат зеленчуци.

Земеделският производител, който отказва да се представи, заяви, че ако работниците от Източна Европа не дойдат да работят във Великобритания тази година, "декари храна ще изгният по нивите". Той обясни, че вече се е оказало много по-трудно от обикновено да се наемат работници през този сезон. Само четирима от седемте работници, които той очакваше, пристигнаха.

Родопчани след карантината си заминавали отново за чужбина

Родопчани след карантината си заминавали отново за чужбина

Решението било икономическо, обяснява кметът

Алиса Коцант, 22-годишна студентка по психология от Рамсгейт, сподели, че е пътувала до България, за да види семейството си преди вируса и се е озовала там. "В Обединеното кралство има повече вирус, отколкото в България, но животът ми е тук", каза тя. "Трябваше да се върна."

Коцант обяснява, че не е изпитвала страх по време на полета, въпреки че е затворена с много други хора и не е в състояние да поддържа 2-метрова физическа дистанция, както съветва правителството.

На летището не е измервана температура на пътниците, за да проверят за признаци на треска, ключов симптом на вирусната инфекция.

Говорител на летище Лутон каза: "Безопасността на пътниците и персонала е наш основен приоритет и ние продължаваме стриктно да прилагаме всички правителствени насоки. Това включва дълбоко почистване, инсталиране на дезинфектанти на летището, маркировка на пода и табели, които да напомнят на клиентите да поддържат безопасно разстояние. Показваме и най-новите насоки за обществено здраве по терминалите".

Германия въвежда процедура за влизане на български сезонни работници

Германия въвежда процедура за влизане на български сезонни работници

Те могат да влязат в страната само през определени международни летища