Първият от шестте специални чартърни полети от Румъния до Лондон ще кацне в четвъртък следобед със 150 души, които да помогнат на британските фермери да берат плодове и зеленчуци, съобщава БиБиСи.

Въпреки сериозната кампания "Бери за Великобритания", призоваваща студентите и уволнените работници да помогнат за реколтата, не се появиха достатъчно британски работници.

Шестте полета бяха наети частно от големи производители на храни във Великобритания и ще кацат до юни.

Националният съюз на земеделските производители изчислява недостиг от 70 000 сезонни работници в селското стопанство, който е задълбочен от блокадата заради пандемията.

Преди да се качат на борда, бъдещите работници ще се проверят за висока температурата, ще попълнят здравен въпросник и ще им бъдат предоставени маски и средства за дезинфекция на ръцете. При пристигането си във Великобритания те ще бъдат откарани с автобус до ферми в Източна Англия, за да берат марули.

Марк Бриджман, председател на Асоциацията "Земя и бизнес" в страната, заяви, че привличането на работници от чужбина, които да помогнат за справяне с недостига, е "правилното нещо, което трябва да направим, ако искаме да запазим супермаркетите заредени".

Германия търси 80 000 сезонни работници

Германия търси 80 000 сезонни работници

Според новия план по 40 000 работници може да влизат в Германия на месец през април и ма