С нарастването на инфекциите в цяла Европа се налагат по-строги коронавирус ограничения. Много страни въведоха вечерен полицейски час, за да се опитат да ограничат разпространението на болестта.

Френски лекар предупреди в понеделник, че страната му е "загубила контрол над епидемията", ден след като здравните власти съобщиха за над 52 000 нови случая на коронавирус, съобщава АП.

Испания - първата европейска държава, надхвърлила 1 милион потвърдени случая на COVID-19 - обяви извънредно положение в неделя, което включваше национален полицейски час, ограничение от шест души на социални събирания и възможни забрани за пътуване в и извън най-засегнатите региони . Ефектът бе виден на прочутата крайбрежна алея на Лас Рамблас в Барселона, която бе пуста в неделя вечер, когато обикновено гъмжи от хора.

В два големи италиански града хората излязоха на улицата срещу новите ограничения. В петък демонстрантите в Неапол протестираха и се сблъскаха с полицията. В събота вечер крайнодесни и неофашистки групи проведоха подобен протест в Рим срещу комендантски час. Още един протест е планиран за вторник в Милано.

Д-р Жан-Франсоа Делфрайси, председател на научния съвет, който съветва френското правителство по отношение на вируса, каза, че страната е в "много трудна, дори критична ситуация".

"Вероятно има повече от 50 000 нови случая всеки ден. Нашата оценка в Научния съвет е по-близо до 100 000 - два пъти повече", каза Делфрайси. "Между тези, които не са тествани, и асимптоматичните пациенти сме близо до този брой случаи. Това означава, че вирусът се разпространява изключително бързо."

Снимка 502501

Източник: EPA/БГНЕС

Франция обяви извънредно положение по-рано този месец и налага все повече ограничения от септември, за да се опита да облекчи натиска върху френските болници, където пациентите с COVID-19 заемат повече от половината от всички легла в интензивни отделения.

Д-р Ерик Кауме, ръководител на отделението по инфекции и тропически болести в болницата Pitie-Salpetriere в Париж, заяви, че страната трябва да се заключи отново.

"Загубихме контрол над епидемията, но това не е от вчера", каза той в ефира на Franceinfo. "Преди няколко седмици загубихме контрол над епидемията."

Потвърденият брой на загиналите в Европа е надхвърлил 250 000 според изчисленията на университета "Джонс Хопкинс", според които глобалните жертви са повече от 1,1 милиона.

Коронавирус: Европа е вторият регион след Латинска Америка с над 250 000 починали

Коронавирус: Европа е вторият регион след Латинска Америка с над 250 000 починали

В четвъртък за първи път в Европа бяха отчетени 200 000 заразени за ден

Италия, първата държава на Запад, която беше ударена от COVID-19, взе нови мерки през уикенда, за да се опита да овладее новото огнище, като нареди ресторантите и баровете да бъдат затворени до 18 ч. И затвори фитнес залите, басейните и киносалоните.

Мерките, които влязоха в сила в понеделник, изискват също така гимназиите да преминат към поне 75% дистанционно обучение, като същевременно оставят по-малките ученици да останат в класните стаи. Срещите на закрито и на открито, включително тези по религиозни причини, са забранени и правителството силно препоръчва на хората да избягват да имат домашни гости и да пътуват в страната, с изключение за работа, здраве или други нужди.

Снимка 502503

Източник: EPA/БГНЕС

Италия регистрира около 20 000 нови потвърдени инфекции на ден и здравните власти предупредиха, че някои отделения в болница COVID-19 рискуват да достигнат точката на насищане през следващата седмица или две.

Британските власти ще затегнат ограниченията в повече райони на страната тази седмица. Правителствените научни съветници казват, че има някои признаци, че увеличението е започнало да се изравнява от влизането в сила на тристепенна система от ограничения, но че е твърде рано, за да бъде сигурно.

Голяма част от Северна Англия, включително големите градове Ливърпул, Манчестър и Шефилд, е поставена в първо ниво на "много висок" риск, като заведенията са затворени и хората от различни домакинства нямат право да се смесват. Правителството заяви, че Уорингтън, друг голям град на северозапад, ще бъде добавен към най-високото ниво във вторник.

В Чехия, която е една от най-тежко засегнатите нации при втората вълна на пандемията в Европа, трябва да одобрят тази седмица план на правителството за до 300 военнослужещи от здравния персонал от страните от НАТО и ЕС за подпомагане лечението на притока на пациентите.

Те ще помогнат на чешките си колеги във военната болница в Прага и в полевата болница за 500 пациенти, които въоръжените сили завършиха през уикенда на изложбената площадка в Прага. Очаква се първата група от 28 лекари от Националната гвардия от САЩ да пристигне по-късно тази седмица. Властите също заявиха, че отменят основните коледни пазари в Прага заради вируса.

Снимка 502504

Източник: EPA/БГНЕС

Баварският град Нюрнберг също отмени големия си коледен пазар, един от най-известните и големи туристически атракции в Германия. Първоначално градските власти искаха оживеният Christkindlesmarkt да продължи при строги хигиенни правила, но кметът Маркус Кьониг заяви, че са стигнали до заключението, че това ще изпрати грешен сигнал, тъй като случаите на вируси се увеличават.

"Това решение е много трудно за нас. Christkindlesmarkt със своята велика традиция принадлежи на Нюрнберг ", каза Кьониг.

Нарастващият брой на заразени в Германия също накара партията на канцлера Ангела Меркел да отложи за втори път решение за това кой ще стане новият лидер.

Който спечели лидерството на Християндемократическия съюз, ще бъде в състояние да стане дясноцентристкият кандидат за наследник на Меркел като канцлер на германските избори, които се очакват следващата есен, въпреки че това не е гарантирано.

Коронавирус: Италия предупреди гражданите си да не пътуват в чужбина, очакват блокади в Европа

Коронавирус: Италия предупреди гражданите си да не пътуват в чужбина, очакват блокади в Европа

Което "да усложни всяко завръщане в Италия"

Снимка 502502

Източник: EPA/БГНЕС