В понеделник италианското външно министерство посъветва италианците да не пътуват до други европейски страни поради нарастващите случаи на коронавирус и предупреди, че хората може да попаднат в капан в чужбина, ако се наложи забрана за пътуване, съобщава "Ройтерс".

"С оглед на влошената епидемиологична ситуация в Европа, външното министерство препоръчва на всички сънародници да избягват пътувания в чужбина, освен по строго необходими причини", се казва в изявление на уебсайта на министерството.

"Трябва също така да се отбележи, че предвид големия брой инфекции в много европейски страни, по-нататъшните ограничения за пътуване в бъдеще не могат да бъдат изключени, което би рискувало да усложни всяко завръщане в Италия."

Освен това министерството предупреди за опасностите от пътуването извън Европа. "Подобни проблеми с репатрирането могат да възникнат с много по-сериозни последици в случай на пътуване до дестинации извън ЕС".

Италианското правителство помогна за репатрирането на почти 100 000 граждани по-рано през годината, след като бяха блокирани в чужбина, тъй като границите бяха затворени по целия свят на фона на страховете от коронавирус.

Много ограничения за пътуване бяха облекчени, след като първоначалната вирусна вълна утихна, но случаите отново нараснаха рязко този месец в много страни, включително Италия.

В нов рекорд почти половин милион нови коронавирусни инфекции са регистрирани в световен мащаб за 24-часа през уикенда, според данни на "Ройтерс".

В Италия се провеждат протести срещу засилените ограничения, предназначени да ограничат заразяването с коронавирус, а служители заявиха, че правителството ще представи пакет от мерки във вторник за подпомагане на пострадалия бизнес.

Италия пак затвори цели сектори заради епидемията

Италия пак затвори цели сектори заради епидемията

Постановлението на Конте предвижда затваряне...