Американските учени опитват да разберат рядък, животозастрашаващ възпалителен синдром при деца, свързан с новия коронавирус, чрез бързо сглобяване на клинични изпитания и регистри на пациентите, съобщава "Ройтерс".

Случаите бяха съобщени първо във Великобритания, Италия и Испания, но сега лекарите в САЩ наблюдават клъстери на деца, които развиват проблеми, които може да атакуват множество органи, да нарушат сърдечната функция и да отслабят сърдечните артерии.

Този нововъзникващ синдром, който може да се прояви дни до седмици след заболяване с COVID-19, отразява изненадващите начини, по които този изцяло нов коронавирус заразява и разболява човешките гостоприемници.

Поне едно дете във Великобритания е починало. Няма информация за починали в САЩ деца, "но това може да се промени", коментира д-р Шон О'Лиъри, експерт по детски инфекциозни болести в детската болница Колорадо, който работи в Комитета по инфекциозна болест на Американската академия по педиатрия.

О'Лиъри обясни, че се полагат усилия за събиране на информация за проблема, наречено "Педиатричен многосистемен възпалителен синдром, потенциално свързан с COVID-19. Всеки академичен център, който познавам, търси тези случаи и се опитва систематично да ги проследява".

Тежко заболяване сред малки деца и връзка с COVID-19 в Британия и Италия

Тежко заболяване сред малки деца и връзка с COVID-19 в Британия и Италия

"Има починали деца, които не са имали основни здравословни състояния"

Отделът по здравеопазване в Ню Йорк в сряда съобщи за 64 случая на новия синдром към 5 май и призовава болниците незабавно да докладват всички случаи. Не се споменава колко деца са тествани положително за коронавирус, но се счита, че синдромът е потенциално свързан с COVID-19.

Държавните служители по обществено здравеопазване искат от болниците да извършат PCR тест и тестове за антитела.

Д-р Стивън Керни, експерт педиатър по критични грижи в детската болница на университета NewYork-Presbyterian/Columbia, заяви, че 15 до 20 деца са лекувани за състоянието в интензивното отделение. "Все още е рядко състояние, но се увеличава".

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че работят с Държавния и териториалните епидемиолози и други групи за събиране на данни за по-добро разбиране и характеризиране на синдрома, се казва в изявление.

Целта е да се разработи дефиниция, която да позволи да се проследяват случаите и да съветва лекарите как да се грижат за тези пациенти. Не всяко дете, което е развило състоянието, е тествано положително за новия коронавирус, но заразените деца са достатъчно, така че лекарите да преценят, че има свързаност.

За повечето деца заболяването COVID-19 е леко и децата е много по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани с COVID-19, отколкото възрастните. "Децата изглежда се смеят с COVID-19, през повечето време", коментира д-р Джейн Нюбъргър, педиатър кардиолог от детската болница Харвард в Бостън. "Рядко, но дете ще развие това хипер-възпалително състояние."

Нюбъргър обяснява, че изглежда децата са ударени от редица заболявания, като някои влизат "много болни, дори в шок." Повечето имат температура и нарушена функция в един или повече органи.

Някои деца се разболяват много бързо и трябва да бъдат в педиатрично интензивно отделение, докато за други може да се полагат грижи и в редовно болнично отделение, допълва тя.

Първоначално се смяташе, че синдромът е свързан с болестта на Кавасаки, която в тежки случаи причинява възпаление на сърдечните артерии. "Децата, които виждаме, са по-болни от типичното дете с Кавасаки", каза Керни. "Това, от което се притесняваме, е преди всичко развитието на аневризма на коронарната артерия, която може да бъде животозастрашаваща."

Конферентен разговор с експерти през почивните дни, организиран от болницата, привлече около 2000 участници. Изследователите са фокусирани върху тестване, за да потвърдят връзка с COVID-19 и събирането на кръв или ДНК, за да проучат дали някои деца са генетично предразположени да развият състоянието.

Сърдечните специалисти се притесняват от дългосрочните ефекти на синдрома, особено ако сърдечните артерии отслабнат. "Това е много страшно заболяване", коментира д-р Ерик Топол, кардиолог и директор на Института за транслационни изследвания Скрипс в Ла Джола, Калифорния.

Топол посочи осем случая, описани в The Lancet в сряда, в които едно дете развива аневризма, а друго умира от инсулт.

След като изпрати документ преди седмица, екипът от лондонската детска болница Евелина съобщи, че се грижи за още 20 деца със заболяването.

Британски лекари са притеснени от "свързан с вируса синдром" при деца

Британски лекари са притеснени от "свързан с вируса синдром" при деца

Предупреждават за "характеристики на синдром на токсичен шок и атипична болест на Кавазаки"