Новите случаи на коронавирус на Балканите се увеличават. Властите в Босна, Северна Македония, Сърбия и Албания призовават гражданите да спазват указанията, информира АП.

Епидемиолозите в региона, където много ограничения бяха отменени миналия месец коментират, че новите огнища на зараза изглежда се появяват след събития като празненства, семейни събирания и погребения. В Сърбия също има огнища в университетските общежития.

Брюксел изложи планове за отваряне на границите на ЕС

Брюксел изложи планове за отваряне на границите на ЕС

Пълно отваряне на вътрешните граници на ЕС на 15 юни

Днес Сърбия регистрира 71 нови случая в сравнение с 18 на 1 юни. Подобен брой случаи бяха потвърдени през последните няколко дни. В съседна Босна има близо 60 нови случая.

Властите в Албания потвърдиха 44 нови заразени - това е най-високият брой до момента и трети пореден ден на увеличение. Страната разхлабва ограниченията повече от 2 седмици.

Северна Македония регистрира 174 нови случая и седем починали в сряда - най-високата смъртност от повече от месец.

В региона властите започнаха постепенно да позволяват организиране на масови мероприятия, но хората не спазват съветите за поддържане на социална дистанция и носене на маски. Вчера 20 000 фенове се събраха на стадион по време на футболната среща между белградските съперници "Цървена звезда" и "Партизан".

Днес сръбският президент Александър Вучич заяви, че неговата Сръбска прогерсивна партия няма да провежда предизборни митинги преди парламентарните избори на 21 юни, за да избегне разпространяване на вируса.