Коронавирусът донесе на Белгия най-смъртоносния април от Втората световна война, съобщава АФП, позовавайки се на ново проучване, докато страната бавно отменя ограничителните мерки.

През миналия месец общо 14 790 души са починали в Белгия. Обикновено през април под 9000 души умират в Белгия, са установили учени от университета VUB.

Най-малък брой COVID-19 пациенти от началото на блокадата в Белгия

Най-малък брой COVID-19 пациенти от началото на блокадата в Белгия

За последното денонощие са починали още 113 души

Толкова висока смъртност през април Белгия не е регистрирала от нацистката окупация по време на Втората световна война.

"Смъртността в Белгия е изключително висока, достигайки безпрецедентни нива, особено в периода от 1 до 12 април", отбелязва университетът. "На 10 април са регистрирани 639 починали, което е повече от два пъти над очакваното за този ден", поясняват изследователите.

"Април 2020 г. е най-смъртоносният април от Втората световна война, в абсолютна стойност и на глава от населението", посочват от университета.

През миналия месец е имало 15,7 смъртни случая на 1000 души. За сравнение през април 1941 г. са регистрирани 16,3 починали на 1000.

Белгия отваря училища поетапно

Белгия отваря училища поетапно

Училища, които не спазват всички противоепидемични мерки, няма да отворят врати

Белгия е една от държавите, които най-сериозно са засегнати от коронавируса. Тя е сред първите по най-много смъртни случаи от коронавирус на глава от населението. Правителството е хвалено от Световната здравна организация за публикуването на точни данни за заразените и починалите в сравнение със съседите си.

Заразените с коронавирус в Белгия са повече от 55 000, а починалите са над 9000.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,5 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 307 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,7 млн. случая и повече от 315 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,7 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".