В края на февруари светът научи за бързото разпространение на коронавируса в Италия, която първа от западните държави се изправи пред вируса.

Италия започна да тества след първия потвърден случай на 21 февруари в Кодоньо, малък град в просперираща Ломбардия. Случаите на заразени и починали бързо започнаха да се увеличават.

Спад на починалите от Covid-19 в Италия, но има увеличение на новозаразените

Спад на починалите от Covid-19 в Италия, но има увеличение на новозаразените

Смъртните случаи от Covid-19 в Италия се увеличиха с 437 в сравнение с 534 починали ден по-рано

Сега ново проучване показва, че първите случаи на коронавирус в Италия са най-малко от месец по-рано.

Стефано Мерлер от Фондация "Бруно Кеслер" заяви на пресконференция с представители на здравните власти, че институтът е проучил първите известни случаи в страната и е достигнал до ясни заключения от последвалото бързо разпространение на вируса, информира "Ройтерс".

"Разбрахме, че е имало много заразени в Ломбардия преди 20 февруари, което означава, че епидемията е започнала много по-рано", каза той.

"През януари със сигурност, но може и преди това. Никога няма да разберем", добави Мерлер. Той вярва, че внезапният скок на случаите предполага, че вирусът вероятно е пренесен в Италия от група, а не от един човек.

Ново увеличение на починалите и заразените с Covid-19 в Италия

Ново увеличение на починалите и заразените с Covid-19 в Италия

Броят на новозаразените също се увеличи до 2729 от 2256 в понеделник

Отделно проучване, базирано на случаи през април, разкрива, че 41% от случаите са в домове за медико-социална грижа, а 24,7% са се разпространили сред семейства. Други 10,8% са хванали вируса в болницата, а 4,2 на сто на работното място.

Друг екип от италиански учени съобщи, че коронавирусът може да e достигнал до Италия от Германия, а не директно от Китай, през втората половина на януари.