Светът трябва да бъде подготвен коронавирусът да продължи да циркулира в дългосрочен план въпреки ваксините, коментира в петък ръководителят на здравната агенция ECDC на ЕС Андреа Амон, пред АФП.

"Изглежда по-вероятно да остане. Изглежда много добре адаптиран към хората". "Затова трябва да сме готови да остане сред нас", каза в интервю ръководителят на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Фразата "да живееш с вируса" никога не е била по-подходяща, това е "най-вероятната" хипотеза.

"Изглежда по-вероятно да остане. Изглежда много добре адаптиран към хората", каза тя.

"Това не е първият вирус, който остава с нас завинаги, така че това не е необичайна функция за вирус." Докато ваксините драстично намаляват риска от заразяване с болестта, причинена от Covid-19, учените все още не са установили със сигурност дали ваксините също намаляват предаването на вируса.

Съществува също особено безпокойство, че ваксините може да не са толкова ефективни срещу някои варианти на Covid-19, особено южноафрикански и бразилски.

Според нея въпросът е какво означава това по отношение на промените на вируса за ефективността на ваксината. "Може да се окаже, че коронавирусът в един момент ще стане стабилен и можем да използваме една ваксина за по-дълъг период", добави тя.

Британският вариант на коронавируса е проблем, "който вероятно ще помете света"

Британският вариант на коронавируса е проблем, "който вероятно ще помете света"

Човек трябва да бъде реалист, коментират учени, това може да продължи поне 10 години