Новият коронавирус е като хамелеон: учените разкриват все нови и нови детайли, все нови и нови симптоми на опасното заболяване, отбелязва Дойче веле.

Коронавирусът е истински хамелеон. Това установяват швейцарски медици в статия, публикувана в научното списание "Swiss Medical Weekly", за която съобщават "Зюддойче Цайтунг" и "Шпигел". Специално при най-рисковата група - възрастните хора - вирусът често причинява нетипични симптоми, пишат двете германски издания и се позовават на случая с Кристиян Никел. Този 83-годишен пациент имал болки в областта на гърдите след падане. Компютърната томография установила възпаление на белите дробове, а тестовете показали, че пациентът е болен от КОВИД-19. В същото време Никел нямал нито висока температура, нито кашлица.

Този случай показва, че инфекцията може да остане неразкрита или пък да бъде установена само по случайност. Ето защо учените вече се съсредоточават върху детайлите на болестта - със съзнанието, че типичните симптоми невинаги са благонадежден критерий. Най-общо казано, при КОВИД-19 се наблюдават четири фази.

Първа фаза: инфекцията

Капките са нещо като "такси" за коронавируса - така "Шпигел" онагледява разпространяването на заразата. Капките слюнка или други секрети от заразен човек се разпространяват във въздуха при кихане, кашляне или говорене, попадат върху повърхности или направо върху лицето на друг човек, където през лигавиците на устата, носа и очите вирусите проникват в тялото. Там те "взимат на абордаж" клетки от приемния организъм и ги препрограмират в истински фабрики за нови вируси. Така инфекцията се разпространява в цялото тяло. И тук на терена излиза имунната система.

Втора фаза: началото на болестта

Имунната система бие тревога, телесната температура се повишава, а организмът се опитва чрез кашлица да се освободи от вирусите. Между момента на заразяване и избухването на болестта изминават средно 5-6 дни. В германския институт "Роберт Кох" са изследвали 67 000 души, които показват следната пропорция на симптомите: 52% кашлят, 42% имат температура, 22% са с хрема. От което следва, че около половината от заболелите нито кашлят, нито имат температура. В по-малък процент са установени и други симптоми: разстройство, гадене, задух, болки в гърлото, главата или крайниците, загуба на обоняние. Особено важно е болестта да се разпознае още в най-ранната фаза, защото хората, които не знаят, че са болни, бързо пренасят и предават коронавируса.

Трета фаза: решаващият момент

Първите дни след началото на болестта са решаващи. Ако имунната система надделее и спре разпространението на вирусите, тогава пациентът ще изкара само лека или средна симптоматика и в крайна сметка ще се излекува. Опитът в Германия досега показва, че до влизане в болница се стига само в 14% от случаите. Опасността настъпва в мига, когато имунната система не успее да спре вируса и той навлезе дълбоко в белите дробове. Там патогенът може да предизвика белодробно възпаление, което при част от пациентите се развива благоприятно. При друга част обаче в кръвообращението настъпва недостиг на кислород, а сърцето трябва да работи по-интензивно, за да се справи с проблема. Така възниква сериозна опасност особено за хората със сърдечни заболявания.

Друга опасност е така наречената "супер-инфекция", когато във възпалената белодробна тъкан допълнително проникват и бактерии. В най-лошия случай такива развития могат да доведат до смъртта на пациента. Статистиката показва, че до леталния изход минават средно 18 дни. Все още е трудно да се каже какъв процент заразени умират, понеже не е известен точният брой на носителите на вируса. В Германия към днешна дата на 100 000 случая с доказано заболяване от КОВИД-19 се падат 1 607 летални изхода. В други страни процентът е по-висок.

Четвърта фаза: оздравяването

Данните от Китай показват, че при леко или средно леко протичане на болестта организмът се възстановява след около две седмици. При тежките случаи оздравяването може да отнеме 3-6 седмици. Когато имунната система си свърши работата, след нея като "свидетели" остават създадените антитела. И ако коронавирусът отново се опита да проникне в организма, те знаят как да го предпазят. Поне за известно време.