Пандемията от коронавирус предизвика най-голямата криза от Втората световна война, обяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"С икономическия срив пандемията се превърна в най-голямата криза от Втората световна война", каза той по време на видеоконференция с управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турция под 4-дневна карантина за националния празник

Турция под 4-дневна карантина за националния празник

Заради скока на заболелите

"Особено отчаянието на развитите държави пред лицето на такава всеобхватна криза ни принуждава да преосмислим всички предвиждания", добави държавният глава на Турция.

Ердоган поясни, че епидемията тежко е ударила съседите Европа и Иран и няма начин Турция да избегне последиците. По думите му обаче Турция е предприела необходимите мерки навреме благодарение на силната си инфраструктура в сферата на здравеопазването.

Коронавирус: Турция с най-много заразени извън САЩ и няколко страни в Европа

Коронавирус: Турция с най-много заразени извън САЩ и няколко страни в Европа

Жертвите са вече 2017 души

Турция ще гарантира, че са наложени на "най-високо ниво" мерки по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който започва в петък, каза още Ердоган и добави, че целта им е преход към нормален живот в края на Рамазана.

Ердоган подчерта важността Турция да е подготвена за ново развитие в света след пандемията.

До момента в страната са потвърдени близо 91 000 заразени с коронавирус и 2100 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,35 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 160 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,5 млн. случая и над 171 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 658 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".