Великобритания ще наложи по-леки гранични проверки на стоки от ЕС, когато изтече преходният период след Брекзит в края на годината, за да помогне на фирмите, засегнати от кризата с коронавируса, информира АФП.

Британски министри се отказаха от планове за въвеждане на по-стриктен режим след натиск на бизнеса, който се бори да оцелее на фона на пандемията от коронавирус, според "Файненшъл таймс" и Би Би Си.

По-рано днес стана ясно, че британската икономика се е свила с повече от 20% през април. Това е пълният месец с наложени от правителството стриктни мерки срещу коронавируса.

БВП на Великобритания се срина с 20.4% през април

БВП на Великобритания се срина с 20.4% през април

Това е най-големият месечен спад в историята на страната

Страната официално напусна ЕС след 47-годишно членство, но остава в единния пазар и митническия съюз до изтичането на преходния период на 31 декември 2020 г.

Двете страни към момента водят безрезултатни търговски преговори. Лондон отхвърля предложения на Брюксел за удължаване на преходния период.

Правителствен източник обаче потвърди, че Обединеното кралство ще приеме "прагматичен и гъвкав подход" за проверките на стоки от ЕС след Брекзит.

Осъзнаваме влиянието на коронавируса върху британския бизнес, каза източникът.

Жертвите на COVID-19 във Великобритания спаднаха до 151 души за 24 часа

Жертвите на COVID-19 във Великобритания спаднаха до 151 души за 24 часа

Общият брой на починалите е 41 279 души

"След като поемем контрол над нашите закони и нашите граници в края на тази година, ние ще предприемем прагматичен и гъвкав подход, за да помогнем на бизнеса да се адаптира с промените и възможностите извън единния пазар и митническия съюз", добави представителят.

Британският министър Майкъл Гоув разкри предложения през февруари за равно третиране на целия британски износ и внос след Брекзит. Това би изисквало търговците във Великобритания и ЕС да внасят митнически декларации и стоките им да бъдат да подлагани на проверка, което според Гоув е "необходимо", за да се подсигурят границите на страната и да се събират такси.

Но "Файненшъл таймс" пише, че Гоув се е отказал от това и сега приема "временно по-лек режим" на пристанищата като Дувър.