Двете страни трябва да изгубят по нещо. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, съобщават ТАНЮГ и B92.

Той подчерта, че е "разбрал всички послания" и ще работи за разрешаване на проблема с Косово.

Вучич каза още, че "труден" път към ЕС лежи пред Сърбия, тъй като Белград трябва да свърши много работа по отношение на предприсъединителните глави, отнасящи се до върховенството на закона, но и също в отношенията с Прищина.

"Казах й, че е по-важно да обичаш земята на децата си, отколкото на прародителите. Сърбия е готова за решение, но решението е в загубата на нещо и от двете страни", подчерта той.

Според него "може би е по-добре, ако никой не е удовлетворен, защото има "много трудни решения, докато за Сърбия единственото трудно е, когато Сърбия е единственият губещ".

Наясно сме с трудните задачи пред Сърбия. Благодарен съм на Меркел за подкрепата...Вярваме в компромиса, а не в едностранните решения, вярваме, че подкрепата на Германия, която ще бъде още по-влиятелна при ръководството на Ангела Меркел, ще помогне за намиране на решения, изтъкна още той.

Германия подкрепя Сърбия по пътя й към ЕС, каза от своя страна канцлерът на Германия и подчерта, че преговорите за присъединяване могат да бъдат успешни с допълнителни реформи в областта на върховенството на закона и отношенията с Косово.

Впечатлени сме от начина, по който Сърбия продължава по пътя на напредъка в борбата срещу корупцията. Насърчаваме Сърбия да продължи по този път, обяви Меркел.