Косово награди бившия президент на САЩ Бил Клинтън с медал "Орден на свободата" като благодарност за подкрепата му за бившата сръбска провинция, която се отдели от Белград преди 20 г., съобщава АФП.

Тази седмица се навършват 20 г. от интервенцията на НАТО. Като президент Клинтън нареди на въоръжените сили на САЩ да се присъединят към намесата на Алианса през 1999 г., която доведе до изтласкването на сърбите от Косово, където те се биха с етнически албански бунтовници.

Снимка 428502

Източник: ЕПА

Решението го направи герой в Прищина, където днес той кацна, за да участва в мероприятия. На 12 юни преди две десетилетия натовските войски влязоха в Косово и войната приключи.

По време на церемония, излъчвана по телевизията, усмихващият се Клинтън получи медала от президента Хашим Тачи.

"Няма награда, която да възнагради вашия принос, най-високото отличие, което може да получите, е свободата на Косово", каза Тачи пред Клинтън.

Бившият президент на САЩ отбеляза от своя страна, че "винаги ще се гордее" с приноса си.

"Случи се да бъда президент на САЩ, когато вие се нуждаехте от някого да се изправи и да каже няма повече етническо прочистване, няма повече бягащи хора от домовете си, няма повече убийства на невинни граждани. Имаше друг път", добави той.

Клинтън, който има статуя в Прищина и улица с името си, ще изнесе реч в сряда на церемония по повод годишнината.