Правителството на Косово призова Франция да освободи задържания бивш премиер на страната Рамуш Харадинай, който е изправен пред евентуално екстрадиране в Сърбия, където е обвинен във военни престъпления, съобщава АП.

Припомняме, по-рано тази седмица Харадинай беше задържан на летището Базел - Мюлуз - Фрайбург. Това е станало при неговото пристигане с полет от Прищина.

Франция е задържала Рамуш Харадинай

Франция е задържала Рамуш Харадинай

Харадинай е един от знаковите командири на AOK

Вчера френски съд постанови, че бившият министър-председател трябва да остане в ареста, докато съдът не вземе решение дали да го предаде на сръбските власти.

Премиерът на Косово Иса Мустафа заяви, че очакват френското правителство да вземе под внимание, че такива молби за екстрадиране са напълно политически и нямат правна или юридическа основа.

48-годишният Харадинай е един от знаковите командири на Армията за освобождение на Косово по време на войната за независимост от Сърбия през 1998-1999 година. Той става премиер през 2004 г. Той е принуден да се оттегли след три месеци заради повдигнатите срещу него 37 обвинения за военни престъпления по време на войната в бивша Югославия.

В съобщение във "Фейсбук" Харадинай написа, че Франция ще подкрепи решения на бившия режим на Слободаван Милошевич, ако реши да го екстрадира.

Пред две години той беше задържан в Словения по молба на Белград, но впоследствие беше освободен.

Мустафа добави на среща на кабинета, че Косово разглежда искането на Сърбия като "напълно незаконно, несправедливо и открито провокиране на напрежение и конфликти".

"Имам послание за сръбските приятели в Косово и чужбина: пътят на Косово към държава не може да бъде блокиран от никого", закани се той.