Правителството на Косово по време на заседание одобри искането на Министерството на вътрешните работи за предоставяне на временна и незабавна закрила на афганистанските бежанци, които са в процес на кандидатстване за специални имигрантски визи за САЩ

Премиерът Албин Курти, обръщайки се към медиите във вторник, заяви, че вече повече от месец косовските власти са в координация със САЩ и подготвят подслон за група афганистански бежанци, съобщава косовската медия "Газета експрес". 

Правителството заяви в изявление, че тези лица ще бъдат обект на процес на проверка от съответните институции за сигурност. "Лицата под закрила, съгласно решението на правителството, по време на престоя си в Република Косово ще действат в съответствие с действащото законодателство и ще се ползват от правата, определени от Закона за убежището", се казва в съобщение на правителството.

Премиерът Курти коментира, че сътрудничеството и подпомагането на САЩ е най -малкото, което Косово може да направи. "Вече повече от месец правителството поддържаше редовни контакти със САЩ, за да подготви подслон и защита на редица бежанци", каза Курти.

"САЩ са нашият незаменим съюзник и в допълнение към акт за солидарност, този ход има и измерение за съюза със САЩ. Те непрекъснато ни подкрепяха и това е малък дял от приноса, който можем да дадем", каза Курти, добавяйки, че обществото ще бъде информирано своевременно за подробности относно афганистанските бежанци.

Албания временно приема афганистански бежанци по искане на САЩ

Албания временно приема афганистански бежанци по искане на САЩ

Администрацията на Байдън е говорила и с Косово

Комитетът по външни отношения на Сената на САЩ благодари на Косово и Албания, че се съгласиха да приютят афганистанските бежанци, които бягат от страната си, след като талибаните поеха контрола над държавата след изтеглянето на американските войски.

Комитетът посочва Косово и Албания като приятелски държави, които се съгласиха да предоставят подслон на уязвими афганистанци.

"На фона на суматохата и хаоса при изтеглянето на САЩ от Афганистан, ние сме толкова благодарни на приятели като Албания и Косово, че се съгласиха да предоставят временно убежище на уязвими афганистанци", пише в официална публикация на Комитета в "Туитър".