Косово затвори най-големия си граничен пункт, след като протестиращи го блокираха от сръбска страна в подкрепа на сънародниците си в Косово, които протестират от няколко седмици, отказвайки да признаят независимостта на страната.

Днешният ход остави отворени само три гранични пункта между двете страни, след като други два пункта на сръбската граница също бяха затворени поради подобни протести от косовска страна от 10 декември насам.

Последният протест избухна часове, след като Сърбия обяви, че е привела армията си в най-високата възможна степен на бойна готовност след седмици на ескалиране на напрежението между Белград и Прищина.

Вчера сърбите в Сърбия направиха пътна блокада с камион и трактори в близост до ГКПП "Мердаре" на източната граница на Косово, съобщават белградските медии.

Това възпрепятства хиляди косовски граждани, които работят другаде в Европа, да се върнат у дома за празниците.

Сръбският патриарх Порфирий не изпълни исканията на Косово

Сръбският патриарх Порфирий не изпълни исканията на Косово

Напрежение между Белград и Прищина

Около 50 000 сърби, живеещи в етнически разделеното Северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина или статута на Косово като отделна от Сърбия страна. Те имат подкрепата на много сърби в Сърбия, както и на нейното правителство.

"Ако вече сте влезли в Сърбия, тогава трябва да използвате други гранични пунктове или да преминете през Северна Македония", съобщава външното министерство на Косово на страницата си във Фейсбук при обявяването на затварянето на ГКПП "Мердаре".

Затварянето влезе в сила в полунощ, въпреки че граничният пункт очевидно вече беше неизползваем.

"Мердаре" е най-важната входна точка за Косово по отношение на автомобилния товарен превоз. Страната има международни железопътни връзки.

От 10 декември сърбите в Северно Косово влязоха в сблъсъци с полицията и са издигнали над десет пътни блокади в и около Митровица.

Техните действия бяха породени от ареста на бивш сръбски полицай за предполагаемо нападение над действащи служители на реда.

Сръбските протестиращи поставят три условия за премахването на барикадите в Северно Косово

Сръбските протестиращи поставят три условия за премахването на барикадите в Северно Косово

Напрежение на Балканите