Британската кралица Елизабет II призова в поредно за последните месеци слово своите поданици никога да не се отказват и отчайват в навечерието на 75-годишнината от края на Втората световна война.

Посланието на кралицата беше излъчено в 21:00 часа, по същото време, когато покойният ѝ баща, крал Джордж VI, произнася собствената си реч пред нацията през 1945 година, което и тя самата отбеляза.

Снимка 478735

Източник: EPA/БГНЕС

Монархът се върна назад в спомените си, за да припомни на британците през какво са преминали предците им. 

"Говоря пред вас днес в същия час, както направи баща ми точно преди 75 години. Тогава неговото послание беше поздрав към мъжете и жените у нас и в чужбина, които са се жертвали толкова много за онова, което той с право наричаше "голямо освобождение", каза тя. 

Войната беше тотална, това засегна всички и никой не беше имунизиран. В началото прогнозата изглеждаше мрачна, а краят далечен, резултатът несигурен. Но ние запазихме вяра, че каузата е правилна - и тази вяра, както отбеляза баща ми в своето слово, ни пренесе през това изпитания. Никога не се отказвайте, никога не се отчайвайте - това беше посланието.'', настоя тя.

Кралицата: Ще победим

Кралицата: Ще победим

Великденското ѝ приветствие акцентира върху социалната дистанция срещу коронавируса

Тази година честванията ще бъдат по-различни поради насоките за социално дистанциране, призна тя.

Но кралицата каза също, че тези "смели войници, моряци и летци", които са воювали във Втората световна война, ще се възхищават на силата на нацията в трудните времена и днес.

''Но нашите улици не са празни; те са изпълнени с любовта и грижата, която имаме един към друг., настоя тя.

Монархът, който ежегодно поздравява британците за Коледа, тази година за трети път се обръща към сънародниците си на фона на пандемията, за да им вдъхне надежда в тежките времена.