Раул Кастро ще напусне поста генерален секретар на Кубинската комунистическа партия по време на партийния конгрес, който се откри в петък. Очаква се той да бъде наследен от Мигел Диас-Канел, който пое поста президент на Куба през 2018 г. Този ход бележи нова стъпка в прехода на властта от семейство Кастро към ново поколение лидери, родени след революцията през 1959 г., пише RFI. 

Раул Кастро през 2016 г. заяви, че ще се откаже от поста генерален секретар на партията на осмия конгрес на партията, който започва в петък. Отстъпването ще завърши хода за прехвърляне на контрола към по-младо поколение революционери, водени от Мигел Диас-Канел, който пое президентския пост от Кастро през 2018 г.

Много кубинци са притеснени от промяната, след като ежедневните им дела се ръководят повече от шест десетилетия от Кастро, а очакваното излизане на Раул Кастро от политическата сцена не може да дойде в по-труден момент.

Пандемията на коронавируса, болезнените финансови реформи и ограниченията, въведени отново от администрацията на Тръмп, предизвикаха хранителни опашки и недостиг, напомнящи за "специалния период", последвал разпадането на Съветския съюз през 90-те години.

Но за разлика от миналите кризи, които събраха кубинците, загрижеността нараства, подхранвана от разпространението на интернет и нарастващото неравенство, което разкри грешките на социалистическата система.

Снимка 224857

Източник: ЕПА

"Неумолими закони на живота"

На предишния конгрес на комунистическата партия през 2016 г. Кастро обяви, че благодарение на "неумолимите закони на живота", той ще напусне поста първи генерален секретар на комунистическата партия през 2021 г. и ще даде властта на Диас-Канел. Очаква се също да подаде оставка заместникът на Кастро, 90-годишният Хосе Рамон Мачадо.

Това би могло да остави 17-членното Политбюро за първи път без ветерани от партизанските бунтове или онова, което много кубинци наричат ​​с любов "историческото поколение".

През януари Диас-Канел най-накрая стартира план, одобрен преди два конгреса, за унифициране на двойната валутна система на острова, пораждайки опасения от инфлация.

След като икономиката се сви с 11 процента миналата година, Диас-Канел отвори врати и за по-широк кръг частни предприятия, които бяха премахнати от държавното планиране, позволявайки на кубинците законно да управляват почти всеки самостоятелно управляван бизнес от домовете си.

Снимка 351634

Източник: EPA/БГНЕС

Мизерни заплати

Но властите все още не са се заели с реконструкция на раздути държавни компании и правителствени агенции, от които огромното мнозинство от кубинците зависи за оскъдните си заплати и издръжка.

Всяка промяна в Куба вероятно ще бъде бавна. Думата "приемственост", написана в червено, се повтаря многократно на голям билборд, издигнат на "Площад Революция", където Фидел Кастро през 60-те и 70-те години на миналия век хипнотизира кубинците със своите антиимпериалистически речи.

Но някои хора на острова агитират за по-радикални промени. През последните месеци стотици художници, някои от които обвити в кубинското знаме, проведоха антиправителствени протести.

Висши лидери опитват да очернят демонстрантите, обвинявайки ги, че са платени от изгнаници в Маями. Но движението набра скорост благодарение на услугата за мобилен интернет въведена преди две години, което улесни организирането на дисидентите.

Снимка 265184

Източник: ЕПА

"Северната империя"

Както винаги в историята на Куба, жокерът в тестето е "Северната империя", както комунистическите ръководители наричаха САЩ. Тазгодишният конгрес, както и двата преди него, съвпадат с годишнината от инвазията през 1961 г. от финансирани от ЦРУ и кубински изгнаници в Залива на прасетата.

Президентът Джо Байдън проведе кампания с обещанието за частично съживяване на отварянето на администрацията на Обама, при което САЩ издигнаха американското знаме в своето отдавна затворено посолство в Хавана, облекчиха старото и от десетилетия търговско ембарго и засилиха въздушните връзки между двете страни.

Повечето от тези политики бяха преустановени от администрацията на Тръмп, която в последния момент дори обяви Куба за държава спонсор на тероризма, въпреки че Хавана помогна да се постигне мирно споразумение между правителството на Колумбия и левите бунтовници.

Снимка 527380

Източник: EPA/БГНЕС