В понеделник Уганда сложи край на най-дългото затваряне на училища в света, като нареди на милиони ученици да се върнат в класните стаи близо две години, след като обучението беше преустановено заради пандемията от коронавирус. Това предаде АФП.

Около 15 милиона ученици не са посещавали училище в Уганда от март 2020 г.

Министърът на образованието Джон Муиньо заяви, че всички ученици автоматично ще подновят занятията си един клас по-нагоре от този, в който са били в началото на пандемията.

"Всички училища са въвели насоки и стандартни оперативни процедури, за да гарантират безопасното завръщане на децата в училищата, и са въведени мерки, за да се гарантира, че тези, които не спазват изискванията, ще го направят", каза той пред АФП.

По думите на министъра всички частни училища, които изискват по-високи такси от определените преди пандемията, ще бъдат санкционирани.

Групи за защита на правата на децата критикуваха решението на Уганда да остави училищата напълно или частично затворени в продължение на 83 седмици, което е повече от където и да било другаде по света.

"Не можем да позволим това да се повтори. Трябва да запазим училищата отворени за всяко дете, навсякъде", написаха в Twitter от УНИЦЕФ.

Благотворителната организация "Спасете децата" заяви, че учениците трудно ще се адаптират, след като са изостанали толкова много, и предупреди, че без спешна намеса в подкрепа на учениците през следващите седмици може да се наблюдава висок процент на отпадане от училище.

Според последните данни на правителството от 7 януари, Уганда е регистрирала 153 762 случая на Covid-19 и 3339 смъртни случая.

СЗО: Африка е малко вероятно да достигне 70% ваксиниране преди 2024 г.

СЗО: Африка е малко вероятно да достигне 70% ваксиниране преди 2024 г.

През последната седмица на континента е отбелязан 83% ръст на случаите