Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни специалния прокурор, разследващ дали Русия се е намесила на президентските избори през 2016 г., това ще бележи "началото на края" на президенството на милиардера.

Това предупреди високопоставен републиканец, цитиран от АФП.

Сенатор Линдзи Греъм, който за кратко се бори срещу Тръмп на първичните избори в партията, предупреди американския лидер, че ще разбуни духовете, ако си позволи да уволни главния прокурор Джеф Сешънс.

Предупреждението е сигнал, че републиканците започват да губят търпение заради опити на Тръмп да попречи на разследването във връзка с руската сага.

По-рано беше съобщено, че Тръмп и екипът му седмици наред се опитват публично да дискредитират специалния прокурор Робърт Мълър и неговия кръг от правни съветници, които разследват усилията на Москва да повлияе на президентските избори и за евентуални връзки между Тръмп и Русия.

Но Греъм предупреди Белия дом, заявявайки, че "всеки опит да се гони Мълър може да е началото на края на президентството на Тръмп, освен ако Мълър не направи грешка".

Конгресмените не са открили доказателства екипът на специалния прокурор да е компрометиран. Според Греъм, ако Тръмп се опита да отстрани независимия прокурор, това би изглеждало като пресичане на "червената линия".

Сенаторът също подчерта, че много законодателите стоят зад Сешънс и Тръмп да не предприема действия да го уволнява.