Краят на блокирането за коронавируса в Испания не успя да доведе до скок в заетостта, тъй като данните на правителството показват, че 900 000 работни места, изгубени в пика на пандемията, не са възстановени, туристическият сектор все още не се е върнал към нормални нива на работа, съобщава "Ройтерс".

Броят на хората в Испания, регистрирани като безработни, нарасна с 0,13% през юни спрямо месец по-рано, или с 5,017 души, като остави 3,86 милиона души без работа, показаха данните на министерството на труда в четвъртък.

Броят на регистрираните безработни лица се е увеличил през май с 0.68%. Като цяло е имало 847,197 повече безработни през юни, отколкото през същия месец преди година. През юни са загубени 99 906 работни места.

По данни на Министерството на социалното осигуряване през юни са регистрирани 68 208 нови работни места в сравнение с май, но 161 500 души са уволнени до последния ден от месеца.

На 30 юни изтече голяма част от схемата ERTE furlough в Испания. Удължаването на схемата до 30 септември не важи за всички компании, тъй като условията се промениха. Най-малко 1,17 милиона работници напуснаха схемата на ERTE през юни.

Правителството очаква да намали разходите си за обезщетения за заетост с 1 милиард евро през юни. Въпреки че данните за разходите за обезщетения за миналия месец все още не са налични, през май са изплатени 5,52 милиарда евро при 6 милиона обезщетения. Държавният секретар по заетостта Хоакин Перес Рей очаква най-малко 850 000 по-малко обезщетения да бъдат изплатени през юни.

Образованието е секторът, който смъкна надолу пазара на работни места през юни, губейки над 45 000 работни места за месец, което удължи дори предишния му спад по време на блокирането.

От друга страна, строителството бе най-динамичният сектор през юни и почти изпревари всички на пазара на труда, изгубени при затварянето.

Индустрията на хотелиерството е секторът, който е загубил най-много работни места годишно, с почти 300 000 работни места.

Откриването на барове и ресторанти през юни помогна на 20 000 души да намерят работа в сектора, но това бе недостатъчно, за да компенсира огромната загуба на работни места в разгара на пандемията.

Туризмът представлява почти 13% от испанската икономика, до голяма степен благодарение на чуждестранните посетители. Границите на Шенгенската зона бяха отворени на 21 юни.

Над 15 млрд. евро са загубите на испанския туризъм за 2 месеца

Над 15 млрд. евро са загубите на испанския туризъм за 2 месеца

Април и май миналата година 15 млн. туристи изразходват средно повече от 1000 евро всеки