Крайнодясната австрийска Партия на свободата иска страната да се присъедини към Вишеградската група, в която участват държави от Централна Европа, които са против приемането на бежанци, информира Ройтерс.

Евроскептичните лидери на Полша, Унгария, Чехия и Словакия отказват да изпълнят мигрантските квоти, одобрени от доминирания от западни държави Европейски съюз. Те също отхвърлят предложение за реформиране на ЕС, което би прехвърлило повече власт от националните правителства на институциите в Брюксел.

Партията на свободата, която има вероятност да бъде част от следващата управляваща коалиция на Австрия, също иска по-децентрализиран ЕС.

"Ще...засилим контактите с Вишеградската група и би било приятно и хубаво, ако можем дори да станем член на Вишеградската група", каза лидерът на партията Хайнц-Кристиан Щрахе на предизборен дебат с канцлера Кристиан Керн.

Според социологическите проучвания Партията на свободата и социалдемократите ще се борят за втората позиция на изборите в неделя, събирайки около 25 на сто.

Партията на свободата има шанс да участва в следващото правителство, тъй като консервативната Народна партия на Австрия се очаква да събере около 33%, което вероятно няма да е достатъчно за мнозинство. Освен това двете центристки партии имат сериозни разногласия.

Консервативният лидер Себастиан Курц, като Щрахе, хвали премиера на Унгария Виктор Орбан за изграждането на ограда по границата с цел спиране на мигрантите.