Кремъл обвини украински създател на компютърна игра във възхваляване на нацизма. Фирмата е направила игра, при която Адолф Хитлер ръководи парад на победата в Москва през Втората световна война, информира "Ройтерс".

Играта "Strategic Mind: Blitzkrieg" позволява на играча да поеме командването на нацистката армия по време на Втората световна война и предлага различни измислени сценарии, които зависят от резултатите.

При един от сценариите се стига до нацистки парад на победата в сърцето на Москва и показва Хитлер да наблюдава парада, докато германски танкове минават по Червения площад и самолети прелитат над руската столица.

"Тук ние само можем да изразим крайно съжаление, че тази игра е достъпна в нашата страна, особено по време на годината, когато ние отбелязваме 75 г. от съветската победа. За нас тази игра е нищо повече от още една нацистка пропаганда и е недопустимо", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл се надява съответните руски правителствени агенции да предприемат мерки, добави той.

Един руски сенатор дори повдигна възможността за наказателно преследване на разработчиците на играта.

Създателят на играта Starni Games отрече, че възхвалява нацизма. Компанията отбелязва, че са създали историческа игра с алтернативни исторически вероятности: ако играчът изгуби, съветски войници превземат Райхстага, а ако спечели, германските войници превземат Москва. Пояснява се, че образът на Хитлер в играта не е представен в положителна светлина.

Русия отмени ежегодния военен парад на 9 май за 24 юни заради коронавируса.