Москва няма нищо общо с политическите реклами във "Фейсбук", които се смята, че са били с цел да се повлияе на американските президентски избори през 2016 г.

Това заяви категорично говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от местни медии.

"Ние не знаем кой е сложил рекламите във "Фейсбук" или как, и никога не сме го правили. Руската страна никога не е участвала в това", поясни той пред журналисти.

Американски конгресмени призоваха Федералната избирателна комисия да поиска прозрачност при рекламирането в социалните мрежи, след като руски организации са платили за публикуването на политически реклами по време и след изборите в САЩ през миналата година.

От "Фейсбук" съобщиха по-рано този месец, че са открили 3000 реклами на стойност 100 000 долара за периода юни 2015 г. - май 2017 г., свързани с фалшиви профили. Според компанията тези профили са свързвани с Русия.

Повечето от рекламите не се отнасят конкретно до американските избори, а са с фокус да засилят социалното и политическо разделение.

Вчера социалната мрежа съобщи, че ще предаде информацията с рекламите на Конгреса на САЩ.

Във видео шефът на компанията Марк Зукърбърг обяви, че ще предоставят спорните реклами на правителствени лица, за да помогнат в продължаващото разследване.

Американският лидер Доналд Тръмп коментира въпроса в "Туитър".

змислицата за Русия продължава, сега добавиха и реклами във "Фейсбук". Какво за напълно предубеденото и нечестно медийно отразяване в полза на измамницата Хилари?", написа той.

"Най-голямото влияние върху нашите избори оказаха фалшивите новинарски медии, "крещящи" за измамницата Хилари Клинтън...тя беше лош кандидат", добави той.