Москва се противопоставя на многобройните емоционални изблици с разследвания на инцидента с Ryanair и се застъпва за сериозен подход, основан на международното право, коментира пред репортери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщава ТАСС. 

"Ние бяхме и сме против тези многобройни разследвания, по-скоро емоционални, отколкото съществени. Ние сме привърженици на сериозен подход, основан на международното право в областта на международните въздушни пътувания", обясни той.

Песков не разполага с информация дали Владимир Путин е задавал допълнителни въпроси за инцидента на своя белоруски колега Александър Лукашенко. Така Песков отговори на въпросите дали Путин е доволен от информацията, предоставена от Лукашенко, съгласен ли е с действията на Минск по отношение на самолета и смята ли такива мерки за легитимни.

 Air France отново лети до Москва, заобикаляйки Беларус

Air France отново лети до Москва, заобикаляйки Беларус

Първият такъв полет е извършен тази сутрин

Ситуацията с мейла от Швейцария за фалшивото бомба на самолета Ryanair е в компетентността на специалните служби, каза Песков.

"Не мога да отговоря на този въпрос. Говорим за заплаха от терористичен акт, заплахата от експлозия, този въпрос е в компетентността на специалните служби. Не мога да бъда по-подробен, каза той.

На въпрос дали руските специални служби ще проведат разследване на това писмо, Песков каза: "Не мога да отговоря".

В Швейцария заявиха, че полетът на Ryanair е заплашен с бомба след обръщането му към Минск

В Швейцария заявиха, че полетът на Ryanair е заплашен с бомба след обръщането му към Минск

Отговорът към Лукашенко е, че "швейцарските власти не знаят нищо за заплахата от експлозия"

В сряда Лукашенко, говорейки на среща с парламентаристи, членове на Конституционната комисия и държавни служители, заяви, че съобщението за Ryanair е дошло от Швейцария.

По-късно швейцарският интернет доставчик Proton Technologies AG коментира, че съобщението е изпратено, след като самолетът е обърнал към Беларус.

Според компанията, "На 26 май копие от имейла е изтекло в пресата, имейлът не е получен от Proton и поради криптирането, използвано от ProtonMail, не е било възможно да се провери съдържанието на имейла. "

Компанията обаче добави, "това съобщение е изпратено след пренасочване на самолета". Според интернет доставчика, в ProtonMail "не видяхме никакви достоверни доказателства", че версията на беларуските власти за събитията, свързани с полета на Ryanair, е надеждна.

Путин обещава да защити Лукашенко от Запада

Путин обещава да защити Лукашенко от Запада

През 2013 г. Западът приземява самолет на президент заради Сноудън и настава тишина - Путин не харесва това