Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира информация на американска медия за паднала руска ракета с ядрен двигател в Баренцово море, информира ТАСС.

За разлика от американската телевизия аз не разполагам с такава информация. Препоръчвам да се обърнете към нашите експерти в тази област - Министерството на отбраната, обяви Песков.

По-рано телевизия CNBC съобщи, позовавайки се на американското разузнаване, че при изпитание през ноември 2017 г. руска ракета с ядрен двигател е паднала в Баренцово море. Допълва се, че Москва подготвя операция за събирането й, в която ще участват три кораба. Единият кораб е приспособен с техника за работа с радиоактивни вещества. Не се посочва дата на операцията.

В доклад на разузнаването на САЩ не се споменава какви потенциални вреди може да донесе ядреният двигател за здравето на хората и за околната среда. Според анализа, ако руснаците успеят да върнат ракетата, Москва може да използва плана и при други подобни операции.

Ракетата е била тествана от Русия четири пъти от ноември 2017 г. до февруари 2018 г. Според CNBC при всички случаи изпитанията са завършили с провал. Най-продължителният от тестовете е бил около две минути. Ракетата е прелетяла около 35 километра, след което е паднала.