Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува в петък призивите на НАТО за създаване на "военен Шенген" за блока, проект за превръщане на европейската транспортна инфраструктура в подходяща за преминаването на тежко и обемисто военно оборудване, пише "Анадолу".

"Алиансът (НАТО) винаги е разглеждал страната ни като условен противник. Сега той смята страната ни за очевиден противник. Това не е нищо друго освен ескалация на напрежението в Европа, което има последствия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на пресконференция в Москва.

Коментирайки изявление на началника на Съвместното командване за поддръжка и подпомагане (JSEC) на НАТО генерал-лейтенант Александър Солфранк за необходимостта от "военен Шенген", зона за свободно военно преминаване, подобна на политическата Шенгенска зона, Песков каза, че Москва гледа на подобни идеи като на "развитието на конфронтацията на НАТО с Русия".

НАТО мисли за "военен Шенген"

НАТО мисли за "военен Шенген"

Ускоряване на военните доставки

Говорителят каза, че ЕС пренебрегва опасенията на Москва и принципа на неделимостта на сигурността, вместо това избира да гарантира сигурността на континента, като застрашава сигурността на Русия.

"Искам още веднъж да подчертая, че именно НАТО непрекъснато се движи с инфраструктурата си към нашата граница. Ние не се движим към инфраструктурата на НАТО, (по-скоро) НАТО се движи към нас. И това не може да не ни притеснява. И не може да не води до ответни мерки за гарантиране на нашата сигурност", подчерта той.

На въпрос относно контактите за стратегическа стабилност между Русия и САЩ, Песков каза, че има нужда от такива комуникации, но няма споразумения за провеждането им.

Обръщайки се към изявлението на сръбския президент Александър Вучич за намерението му да развива отношенията с НАТО, говорителят на Кремъл каза, че "сърбите са под постоянен натиск".

Песков също така отбеляза, че чуждестранни вербовчици работят в страните от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) с цел намиране на хора за участие в незаконни организации в други страни и региони.

Държавите от ОДКС се борят заедно с това предизвикателство, като на срещата на 22 ноември в Минск, Беларус, лидерите потвърдиха готовността си да продължат тази работа.

Atlantic Council: Един възможен конфликт - Китай, Русия и Иран едновременно тестват Запада

Atlantic Council: Един възможен конфликт - Китай, Русия и Иран едновременно тестват Запада

Конфликт с Китай? Германия не е подготвена