Кремъл заяви в петък, че беларуският лидер Александър Лукашенко не се е консултирал с Москва, преди да повдигне възможността за намаляване на потоците на природен газ към Европа и че Русия е надежден износител, който изпълнява задълженията си, съобщава "Ройтерс".

Лукашенко заплаши в четвъртък, че ще отмъсти срещу всякакви нови санкции на Европейския съюз заради противопоставянето на мигрантите на границата между Беларус и ЕС, включително чрез спиране на транзита на природен газ и стоки през Беларус.

Говорейки пред репортери по време на конферентен разговор, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че заплахата на Лукашенко не е била съгласувана с Москва.

Лукашенко заплаши да спре газа за ЕС

Лукашенко заплаши да спре газа за ЕС

ЕС налага санкции и газ няма да минава през Беларус, няма да минава и през Украйна или балтийски страни

Русия е основен износител на природен газ за Европа през Беларус и Кремъл даде да се разбере, че не иска да има прекъсвания в доставките.

"Това е изявление на президента на Беларус", каза Песков.

"Искам да ви напомня за изявлението на президента Путин, че Русия винаги е изпълнявала своите договорни задължения... Беларус е наш съюзник, но е суверенна държава".

Песков определи Русия като гарант за енергийната сигурност на Европа.

"Надеждността на Русия като доставчик и партньор за настоящи и бъдещи договори не може да бъде поставена под въпрос", каза той.

ЕС няма да позволи на Лукашенко да плаши с газ, а НАТО може да се намеси на границата

ЕС няма да позволи на Лукашенко да плаши с газ, а НАТО може да се намеси на границата

Съседите на Беларус се опасяват, че мигрантската криза ще прерасне във военен сблъсък