Кремъл отговори на коментар на президента на Украйна Владимир Зеленски за причастността на СССР за началото на Втората световна война. Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков определи позицията му като недопустима и оскърбителна за ветераните, предаде "Интерфакс".

Израел към Полша: Много поляци помогнаха за избиването на евреи през ВСВ

Израел към Полша: Много поляци помогнаха за избиването на евреи през ВСВ

Това може да предизвика нова криза между двете страни

По думите на представителя на Кремъл украинският лидер се солидаризира с полското правителство, което според Москва е грешка. Песков каза още, че изказването на Зеленски е оскърбление за десетки милиони руснаци и граждани на страните от Общността на независимите държави, чиито родители, роднини са дали живота си за освобождението на Европа, включително и Полша, от фашизма.

Ние не приемаме тези коментари, считаме ги за грешни и оскърбителни по отношение на паметта на нашите баби и дядовци, заключи Песков и добави, че украинските ветерани, воювали срещу Нацистка Германия, не вярват във вината на СССР.

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

Йоурова: Изкривяването на исторически факт е заплаха за демократичните ни общества

На 27 януари Зеленски заяви, че за избухването на войната вина имат поравно както фашистка Германия, така и СССР. Той добави на брифинг с полския президент Анджей Дуда, че Полша първа поела върху себе си "сговора на тоталитарните режими".