Световната програма по прехраната (СПП) към ООН е принудена да намали хранителната помощ за 8 милиона нуждаещи се в Йемен, тъй като средствата й са на привършване, предаде BBC.

От януари засегнатите семейства в страната ще получават едва половината от минималната дневна дажба от агенцията на ООН. Петте милиона йеменци, които са изложени на непосредствен риск от гладуване, засега ще продължат да получават пълната си дажба.

Програмата предупреди, че запасите ѝ от храна са опасно ниски и скоро ще бъдат неизбежни по-сериозни ограничения.

Дарителите са обещали само 2,23 млрд. долара от поисканите от агенциите на ООН 3,85 млрд. долара за хуманитарна помощ в разкъсваната от война страна през тази година. Световната програма по прехраната се нуждае от 813 млн. долара, за да продължи да подпомага най-уязвимите до май, и от 1,97 млрд. долара, за да помогне на тези на ръба на глада през цялата 2022 г.

Ваксините не достигат в Йемен

Ваксините не достигат в Йемен

Предупреждение от ООН

По данни на СПП половината от семействата в Йемен - около 16 млн. души - са засегнати от недостиг на храна, тъй като девалвацията на йеменския риал и хиперинфлацията доведоха икономиката почти до колапс. През тази година цените на хранителните продукти в по-голямата част от страната са се увеличили повече от два пъти, а сраженията на много фронтови линии са довели до разселването на десетки хиляди хора.

Йемен бе опустошена от конфликт, който ескалира през 2015 г., когато свързаното с Иран бунтовническо движение хути пое контрола над големи части от страната, а водената от Саудитска Арабия коалиция започна операция за възстановяване на управлението на президента Абд Рабо Мансур Хади.

Според сведенията в резултат на боевете са загинали над 130 000 души, а други десетки хиляди се смятат за загинали по косвени причини, като липса на храна, здравни услуги и инфраструктура.

Десетки жертви при сражения в Йемен

Десетки жертви при сражения в Йемен

Загинали са 60 бунтовници хути и 18 проправителствени бойци