Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава в Йемен, обяви, че е нанесла въздушни удари по военни цели на международното летище в йеменската столица Сана, откъдето бяха нанесени удари с дронове срещу саудитски цели, информира "Ройтерс".

Столицата на Йемен е контролирана от подкрепяното от Иран движение хуси, което се сражава с коалицията от седем години.

Саудитска Арабия свали ракета, изстреляна от Йемен по Рияд

Саудитска Арабия свали ракета, изстреляна от Йемен по Рияд

Няма данни за пострадали и щети

По време на конфликта, в който загинаха десетки хиляди и бяха разселени милиони, силите на хусите изпращаха дронове и изстрелваха ракети към Саудитска Арабия, а предвожданата от Саудитска Арабия коалиция отвръщаше с въздушни удари в Йемен.

Днешните удари са поразили шест обекта, включително места, използвани за предприемане на атаки с дронове, обучение на персонал за работа с дронове, настаняване на обучители и стажанти и складиране на дронове, уточниха от коалицията.

В изявление на коалицията, разпространено от саудитските държавни медии, се уверява, че тя е поискала цивилните да се евакуират от летището преди удара.

Най-малко 30 загинали войници при удари на хусите срещу база в Йемен

Най-малко 30 загинали войници при удари на хусите срещу база в Йемен

Военната база принадлежи на коалицията, предвождана от Саудитска Арабия

Летището е затворено за граждански полети от 2015 г., въпреки че на самолетите на ООН е разрешено да кацат там.

Говорител на Световната програма по прехраната на ООН посочи, че екип на ООН е на мястото на летището, за да провери степента на щетите.

Управляваната от хусите медия "Саба", цитирайки началника на авиационния орган на администрацията на хусите, обяви, че летището е спряно от експлоатация.

Говорителят на коалицията бригаден генерал Турки ал Малики увери, че ударите нямало да имат ефект върху оперативния капацитет, управлението на въздушното пространство, въздушния трафик или операциите по наземно обслужване.

Саудитска Арабия унищожи дрон на хусите

Саудитска Арабия унищожи дрон на хусите

Пореден удар в продължаващата война

Той подчерта, че коалицията е премахнала защитите от определени обекти на летището, които според нея се използват за военни цели, а операцията била в съответствие с международното хуманитарно право.

"Операцията идва в отговор на заплахи и използването на съоръженията на летището за предприемане на трансгранични атаки", изтъкват от коалицията.

В неделя коалицията заяви, че е унищожила дрон, изстрелян от летището, насочен към саудитското летище "Крал Абдула" в Джизан, близо до границата с Йемен. Тя също така каза, че е ударила работилници за дронове в град Сана.

Коалицията се намеси в Йемен през 2015 г., след като хусите прогониха международно признатото правителство от Сана.