Най-малко 30 войници са били убити и 60 ранени при удари на хусите срещу военна база, принадлежаща на силите на коалицията, предвождана от Саудитска Арабия в Югозападен Йемен. Това обявиха говорител на южните сили и медицински източници, цитирани от "Ройтерс".

Хусите са извършили няколко атаки с помощта на въоръжени дронове и балистични ракети срещу военната база "Ал Анад", уточни говорителят на южните сили на Йемен Мохамед ал Накиб.

Той допълни, че между 30 и 40 войници са убити и най-малко 60 са били ранени, изтъквайки, че броят на жертвите все още може да нарасне, тъй като спасителите все още разчистват мястото на ударите.

Южните сили са част от предвожданата от Саудитска Арабия коалиция.

САЩ обвиниха подкрепяните от Иран хуси за конфликта в Йемен

САЩ обвиниха подкрепяните от Иран хуси за конфликта в Йемен

Провалили примирието

Два медицински източника са уточнили, че няколко тела са пристигнали в главната болница на провинция Лахдж заедно с още 16 ранени. Не е ясно дали сред жертвите има цивилни.

Жители свидетелстват, че няколко силни взрива са били чути в района на "Ал Анад", която се намира на около 70 км северно от южния пристанищен град Аден.

Няколко други жители от оспорвания централен град Таиз посочиха, че са чули балистични ракети, изстреляни от установки, разположени в източните предградия на града, контролирани от хусите.

Хусите пак са ударили Саудитска Арабия от Йемен

Хусите пак са ударили Саудитска Арабия от Йемен

Напрежение на Арабския полуостров

Войната започна през 2014 г., когато хусите нахлуха в Сана и свалиха правителството на Абд-Рабу Мансур Хади. Коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, се намеси през март 2015 г., за да върне Хади на власт, но в последвалия конфликт, който сега е в задънена улица, загинаха десетки хиляди и предизвика най-тежката хуманитарна криза в света.

Атаките на хусите бяха извършени в момент, когато подкрепените от ООН и САЩ мирни преговори между коалицията, предвождана от Саудитска Арабия, и хусите, бяха преустановени, след като и двете страни не успяха да постигнат компромисно споразумение.

Преговорите са съсредоточени върху стъпки за премахване на блокадата на пристанищата, контролирани от хусите, и летището в Сана в замяна на обещание от шиитската групировка, подкрепяна от Иран, за преговори за примирие.

Саудитска Арабия предложи на хусите спиране на огъня в Йемен

Саудитска Арабия предложи на хусите спиране на огъня в Йемен

Монархията прави две отстъпки в плана