Елитен отряд на полицията на ЮАР нахлу в луксозен имот на семейството на бизнесмен, обвинен в неуместни контакти с президента на страната Джейкъб Зума, пише "Гардиън".

Вчера управляващата партия Африкански национален конгрес обяви, че президентът на ЮАР Джейкъб Зума трябва да подаде оставка. Днес от партията съобщиха, цитирани от АП и АФП, че се надяват да изберат нов президент в четвъртък или петък след вот на недоверие срещу Зума в парламента на страната.

Президентът на ЮАР Зума трябва да подаде оставка, решиха управляващите

Президентът на ЮАР Зума трябва да подаде оставка, решиха управляващите

75-годишният президент се е съгласил да подаде оставка, но през следващите три до шест месеца

Акцията в дома на богатото семейство Гупта в Йоханесбург ще бъде възприета като окуражителен знак, че вицепрезидентът Сирил Рамофоса, новият лидер на Африканския национален конгрес, бързо ще се заеме с тези, свързани с корупция, злоупотреби и лошо управление, които характеризират деветгодишното управление на Зума.

Говорител на елитното полицейско звено, известно като "Ястребите", заяви, че рейдът е част от разследване за оказване на влияние и намеса в делата на правителството.

Отричат за оставка на Зума

Отричат за оставка на Зума

Все още не е ясна съдбата на южноафриканския президент

Прокуратурата обвинява семейство Гупта, че е използвало приятелството си със Зума за оказване на влияние при назначението на министри, спечелване на обществени поръчки за милиони долари и достъп до вътрешна информация.

Гупта и Зума отричат обвиненията.

При друга акция в Йоханесбург полицията е нахлула в дома на директор на една от компаниите, притежавани и управлявани от Гупта.

Три ареста са извършени. Очаква се двама души да се предадат на властите, поясниха от полицията и добавиха, че операцията в града продължава.