Властите в Таунсвил, Австралия, предупреждават жителите да се пазят от крокодили и змии, забелязани в наводнени жилищни райони, съобщава БиБиСи. Повече от 1100 души са евакуирани от града заради наводненията.

В неделя властите изпуснаха язовир, който е препълнен двойно на капацитета си след седмица рекордни валежи. През следващите дни се очакват още повече валежи.

Близо 20 000 домове са застрашени от наводняване. Гражданска защита и армията заявяват, че са получили повече от 1000 съобщения за помощ. Използвани са лодки и хеликоптери, за да се преместят хората на по-високи места.

"Крокодили могат да се видят как пресичат пътища, а когато водата се оттегли, крокодилите могат да се появят на необичайни места като фермерски водоеми. По същия начин змиите са много добри плувци и те също могат да се появят неочаквано", заяви министърът на околната среда на Куинсланд Лиан Енох.

Местната полиция предупреждава хората и за други опасности от наводненията, включително отпадъчни води. В региона се е излял повече от метър дъжд през изминалата седмица - повече от 20 пъти над средното за периода.

"Това е безпрецедентно, никога преди не сме виждали подобно нещо", каза премиерът на Куинсланд Анастасия Палашук.

"Това не е събитие просто веднъж на 20 години, а веднъж на 100 години", допълва тя.

Властите са принудени да отворят язовира на река Рос в неделя вечерта, освобождавайки до 1900 кубични метра вода в секунда.

Северен Куинсланд има тропически климат и мусонен дъжд от декември до април. Но сегашните условия в района на Таунсвил са рядкост.

Австралийското бюро по метеорология заяви, че мусонните валежи са пропуснали други части на държавата, които са в хватката на сериозно засушаване.

Този януари е най-горещият месец в историята на Австралия, като южният град Аделаида надмина собствените си рекорди два пъти през месеца, като първо достигна 47,7 градуса по Целзий и след това 49,5 градуса.

Горещата вълна предизвика пожари, включително повече от 40 на остров Тасмания, които горят повече от две седмици.

Екстремните температури доведоха до увеличен приема в болниците, прекъсвания на електрозахранването и съобщения за масови измирания в природата.

Януари в Австралия е бил най-горещият в историята на страната

Януари в Австралия е бил най-горещият в историята на страната

Средните температури са били над 30 градуса