Куба започна късните етапи на изпитанията на най-модерната си експериментална ваксина COVID-19 за вътрешна употреба, което може да помогне на карибската островна държава да овладее епидемията в страната и да облекчи икономическата си криза. Припомняме, че това бе оповестено в края на февруари.

Куба произвежда 100 млн. COVID ваксини за няколко държави

Куба произвежда 100 млн. COVID ваксини за няколко държави

Индия, Пакистан, Виетнам, Иран се интересуват

Страната започна тази седмица набирането на около 44 000 доброволци в Хавана на възраст между 19 и 80 години за своето проучване на двудозовата ваксина. Ако ваксината се окаже успешна, Куба заяви, че ще ваксинира цялото си население от 11 милиона с първата ваксина срещу COVID-19, разработена и произведена в Латинска Америка. Куба заяви, че също ще изнася ваксината и ще я предложи на туристите. Страната има дълга история на износа на ваксини и медицинския туризъм.  Производителят "БиоКубаФарма" съобщи през февруари, че ваксината е показала безопасност и имуногенност срещу коронавируса. Това установиха клиничните изпитания от втора фаза, в която взеха участие 760 доброволци.

Куба започва масово производство на втора ваксина срещу коронавируса

Куба започва масово производство на втора ваксина срещу коронавируса

Препаратът "Абдала" навлиза в трети етап на клинични изпитвания през март

Съседни държави като Мексико, Венецуела и Ямайка вече са изразили интерес да придобият предишната ваксина на Куба "Soberana 2" ("Суверенитет"). Голямото проучване на фаза III трябва да приключи през ноември, като окончателните резултати ще бъдат на разположение през януари 2022 г., според официалния регистър на клиничните изпитвания в Куба. Страната заяви, че очаква по-късно този месец да започне изпитания в късния етап на друга собствена ваксина, наречена "Абдала" по стихотворение на Хосе Марти.