Правителството на Куба предупреди, че Вашингтон се подготвя за военна интервенция във Венецуела под претекст хуманитарна операция. Хавана призова международната общност да предотврати този сценарий, информира "Синхуа".

Безлов намира за трудно определимо кое САЩ считат за незаконно с парите от Венецуела

Безлов намира за трудно определимо кое САЩ считат за незаконно с парите от Венецуела

Хърсев: Венецуела не е ембаргова държава, а парите са колкото два танкера с нефт

"САЩ възнамеряват да създадат хуманитарен претекст, за да инициират военна агресия срещу Венецуела и са предложили да внесат в тази суверенна държава чрез заплахи, натиск и сила съмнителна хуманитарна помощ", се казва в официално съобщение на кубинското правителство.

Карибският остров допълва, че САЩ очевидно "подготвят пътя" за изграждане на "хуманитарен коридор" със сила под претекста "международна защита" на гражданските интереси и оттам намеса във Венецуела.

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

Ерик Рубин обсъжда въпроса с Борисов

Куба подчертава, че американски военни самолети са транспортирали войници между 6 и 10 февруари във военни бази в Пуерто Рико, Доминиканската република и други карибски държави без съгласието на местните правителства. Хавана пояснява, че сред войниците има специални части и военноморски тюлени, които обикновено участват в тайни операции, включително и срещу лидери на други държави.

Социалистическата държава също обвинява Вашингтон в "брутален натиск" върху други правителства, за да подкрепят нови президентски избори във Венецуела и самопровъзгласилия се Хуан Гуайдо за президент на латиноамериканската държава.

Гуайдо се обяви за президент на 23 януари, около две седмици след началото на втория мандат на Мадуро, който спечели президентските избори през 2018 г.

Куба пояснява, че е против изготвяна от САЩ резолюция в Съвета за сигурност на ООН. В документа се призовава международната общност да приеме всички необходими мерки за възстановяване на демокрацията във Венецуела. Според Хавана този документ "открива пътя за военна инвазия".

Куба посочи подобни случаи на САЩ: Югославия, Ирак и Либия.

Вчера представители на американския Конгрес обявиха, че САЩ не подготвят военна операция, което обаче не се изключва от президента Доналд Тръмп.