Правителството на Куба разкритикува "враждебната риторика" на американския президент Доналд Тръмп, след като Белият дом обяви нови рестрикции в отношенията на Вашингтон с острова. Но Ханава потвърди, че е готова да продължи диалога, съобщават световни агенции.

Припомняме, вчера Тръмп обяви, че отменя "абсолютно едностранната сделка" с Куба, сключена от администрацията на предшественика му Барак Обама. Тръмп се ангажира да ограничи финансовите потоци от САЩ към Куба, които според него се използват от властите в Хавана за военни цели.

През 2014 г. администрацията на Барак Обама започна нормализация на отношенията с Хавана - дипломатическите отношения между двете страни бяха скъсани през 1961 г.

През януари 2015 г. Обама призова Конгреса към пълна отмяна на икономическото ембарго срещу Куба, а през август същата година беше открито посолството на САЩ в страната.

През март 2016 г. Барак Обама посети острова, което е първата визита на американски президент от близо 90 години.

В съобщение комунистическото правителство отбеляза, че Тръмп прибягва до "методите на принуда от миналото", които вредят на кубинския народ и пречат на икономическото развитие на острова, но няма да отслабят революцията.

"Правителството на Куба осъжда новите мерки, затягащи ембаргото", наложено от 1962 г., се казва в съобщението на правителството, огласено по телевизията.

Обаче Хавана "повтаря готовността да продължи почтителния диалог и сътрудничеството", предприети с Вашингтон от 2015 г.

Тръмп отмени част от споразумението на Обама с Куба

Тръмп отмени част от споразумението на Обама с Куба

САЩ няма да отменят санкциите срещу Хавана...

Според властите в Куба всяка стратегия за промяна на политическата, икономическата и социалната система в Куба, дали чрез натиск или чрез подривни методи, ще бъде обречена на провал.

Кабинетът пояснява, че двете държави са доказали през последните две години, че могат да си сътрудничат и съвместно да съществуват по цивилизован начин, като се уважават различията на двете страни.