Канцлерът на Австрия Себастиан Курц разкритикува предложенията на френския лидер Еманюел Макрон за Европа, информира "Дойче веле".

Макрон призова за реформиране на ЕС със спорни идеи, включително въвеждане на минимална заплата в Общността. В статия за големите вестници във всяка страна членка на ЕС президентът на Франция разкритикува популизма и очерта визия за реформиране на Общността.

Курц отговори на амбициозната визия на Макрон за бъдещето на Европа, като заяви, че някои от предложенията може би са "опасни". В интервю за германската телевизия ARD австрийският лидер отбеляза, че е съгласен с някои предложения на френския държавен глава като гранична защита и регулиране на интернет компаниите. Но той не подкрепя призива му за европейски "социален щит", който ще включва минимална заплата в Европейския съюз.

"Мисля, че много от предложенията са утопични, когато помисля за предложението за социален съюз или европейска минимална заплата", поясни канцлерът.

Курц добави, че планът за минимална заплата може да звучи хубаво, но е "напълно невъзможно" заради разликата в стандарта на живот в ЕС.

"Мислите ли, че германските автомобилни производители ще отворят заводи за производство в Унгария или Полша, ако заплатите са същите като в Германия", обясни Себастиан Курц.

Коментирайки призив на Макрон за обединяване на дълга на ЕС, австрийският лидер предупреди, че подобен ход би бил "опасен", тъй като пари на данъкоплатците от по-фискално дисциплинирани държави ще отиват в държави с дългови проблеми.

Позицията на Курц е подобна на тази на лидера на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, която в статия през уикенда се обяви срещу "обединяването на суверенния дълг" и "европеизиране" на социалните системи.