Емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Сабах обяви, че персийската държава планира да спре субсидии и да увеличи цените на горивата, електричеството и водата, съобщават местни медии, цитирани от световни осведомителни агенции.

Мерките имат за цел да компенсират спада на приходите от петрол.

Ще отменим субсидии и ще увеличим цените на горивата, електричеството и водата”, и ще намалим субсидиите за други услуги, заявил Сабах, цитиран от всекидневника Al-Rai, пред редактори на кувейтски вестници.

Кувейт е единствената страна членка от шестте държави в Съвета за сътрудничество в Персийския залив, зависими от цените на петрола по света, която не вдигна цената на горивата и електричеството след срива на петролните цени.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Катар, Оман и Бахрейн или вдигнаха, или либерализираха цените на петролните продукти и електроенергията, спестявайки милиарди долари.

Кувейтският емир не посочи срок за мерките.

Миналата година арабската държава либерализира цените на дизела и керосина. Правителството отдели 7 милиарда долара от Бюджет 2015-2016 за субсидии за гориво и електроенергия. Подобно перо беше заложено и за социални помощи.

През последните 16 години персийската държава отчита бюджетен излишък. Фискалните резерви превишават 600 милиарда долара. Но Кувейт прогнозира през тази фискална година, която изтича на 31 март дефицит от 23 милиарда долара.

Около 94% от приходите на монархията идват от петрол. Един барел кувейтски петрол се търгува за 19 долара.