Ръководената от кюрдите администрация в Северна Сирия призова за създаване на международен съд за наказателно преследване на хиляди заподозрени членове на ДАЕШ ("Ислямска държава"), информира Би Би Си.

Кюрдският представител Абдул Карим Омар, ръководител на отдела за външна политика към администрацията, заяви пред британската медия, че се опитват да се справят с хилядите, които излязоха от последния джоб на ДАЕШ Багуз в източната част на Сирия.

Тръмп обяви: "Ислямска държава" е 100% разгромена в Сирия

Тръмп обяви: "Ислямска държава" е 100% разгромена в Сирия

Сирийските кюрди обаче се въздържат да обявяват окончателна победа

Водените от кюрдите Сирийски демократични сили превзеха селцето през миналата седмица. Около 1000 чуждестранни екстремисти са сред хилядите, които са задържани от кюрдите в лагери.

Американският президент Доналд Тръмп приветства превземането на населеното място, въпреки че обеща Вашингтон да "остане бдителен", тъй като групата продължава да представлява заплаха.

По време на най-силните си години ДАЕШ контролираше 88 000 квадратни километра в Сирия и Ирак.

Въпреки че терористичната организация вече не контролира територия, американски представители вярват, че ДАЕШ вероятно има между 15 000 и 20 000 въоръжени екстремисти в региона, много от тях са спящи клетки.

"Ислямска държава" победена в Сирия?

"Ислямска държава" победена в Сирия?

Според все още неофициална информация

В съобщение кюрдската администрация призова за създаване на "специален международен трибунал в Североизточна Сирия за преследване на терористите", за да се гарантира, че съдебните процеси са "провеждани справедливо и в съответствие с международното право и конвенциите и хартите за защита на правата на човека".

Омар отчете факта, че много малко държави са приели гражданите си, участвали в действията на ДАЕШ, което е допълнителен проблем за кюрдите.

Съобщава се, че Сирийските демократични сили са пленили повече от 5000 джихадисти от януари. Те са вкарани в центрове за задържане, а жените и децата в лагери за разселени.

Според кюрдски представител, коментирал пред АФП, повече от 9000 роднини на джихадисти от ДАЕШ - много от тях са деца, са държани в кюрдския лагер "Ал Хол". Той е построен за около 20 000 души, но в момента в него са настанени повече от 70 000.

Но правни експерти смятат, че не е реалистично да се създаде подобен съд за Сирия, тъй като властта на сирийските кюрди не е международно призната.