Латиноамерикански държави се противопоставят на приемането на промотиран от САЩ, Великобритания и други техни съюзници правен стандарт, който оправдава военните операции в Близкия изток. Латиноамериканските страни се опасяват, че същият стандарт може в крайна сметка да бъде използван като оправдание за намеса в Западното полукълбо, пише "Гардиън".

Мексиканското правителство води кампания ООН да осигури по-голяма прозрачност относно официалните юридически оправдания, представени от западните сили за военните операции в Сирия и на други места.

Върховният съд на Венецуела се опитва да отнеме имунитета на Гуайдо

Върховният съд на Венецуела се опитва да отнеме имунитета на Гуайдо

Гуайдо призова гражданите на нов протест...

Според латиноамериканските държави един от най-важните въпроси в международното право - кога е позволено да се започне война на територията на друга държава - е уреден тихомълком от малка група военни сили, но без световен дебат.

Държавите, участвали в кампанията срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") и други военни операции в чужбина, са предоставили на ООН писма, в които оправдават действията си. Те отбелязват, че действията им са самоотбрана срещу заплахата от тероризъм и твърдят в много случаи, че правителствата на държавите "не са склонни или са неспособни" да се справят със заплахите. Писмата обикновено са изпращани на организацията след започването на военните операции.

Марадона скочи срещу намесата на САЩ във Венецуела: "Кои са тези янки?"

Марадона скочи срещу намесата на САЩ във Венецуела: "Кои са тези янки?"

"Само защото имат най-големите бомби в света, те смятат, че са толкова по-напреднали от нас. Не, не са"

Пабло Олабуенага, юридическият съветник на мексиканската мисия в ООН, писа за правния сайт JustSecurity. Според него дебатът относно легитимността и приложимостта на стандарта "не са склонни или са неспособни" при използването на сила срещу терористични организации до момента предимно доминира при няколко западни държави.

Олабуенага твърди, че липсата на съгласувано противопоставяне на такива аргументи за самоотбрана според Член 51 от Хартата на ООН не трябва да бъде тълкувано като съгласие. Според него по-скоро е липсата на прозрачност в системата на ООН. Подаваните до Съвета за сигурност на ООН писма за оправдаване на военна операция не са публично оповестявани. Те в крайна сметка попадат в архива на Съвета.

Протести на опозицията срещу кризата във Венецуела

Протести на опозицията срещу кризата във Венецуела

След поредното мащабно спиране на тока и липсата на основни стоки

"Повечето страни членки са оставяни на тъмно", пише експертът.

Статията в JustSecurity е личен коментар на юриста, но той подчертава, че тези притеснения са споделяни широко в Латинска Америка. През миналия октомври 33 латиноамерикански държави изразиха безпокойството си от засиленото изпращане на писма до Съвета за сигурност на ООН според Член 51, за да се оправдае използване на сила при антитерористични операции.

През последните месеци има опасения, че САЩ могат да използват военна сила срещу президента на Венецуела Николас Мадуро. През февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че ливанската групировка "Хизбула" има "активни клетки" във Венецуела. "Задължени сме да намалим рисковете за САЩ", каза той.