Русия, Турция и Иран трябва да помогнат на правителството на Сирия да изчисти страната си от терористи, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Той говори на среща в Москва с колегите си от Турция и Иран, предаде "Ройтерс".

Западните страни правят изявления за подкрепата за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия като покритие на техните планове за преформатиране на Близкия изток и разрушаване на арабската република, изтъкна руският външен министър, цитиран от ТАСС.

Изявлението на първият руски дипломат бе направено по време на откриването на срещата с турския и иранския колега на Лавров - Мевлут Кавсуголу и Мохамад Явад Зариф.

Лавров сравни американските действия в Сирия с нашествието през 2003 г. в Ирак

"Убеден съм, че Русия, Турция и Иран потвърждават подкрепата си за основните принципи на Хартата на ООН, искрено искат Сирийската арабска република да остане единна държава, в която всички етнически и конфесионални групи ще получат равни права и ще бъдат способни да живеят в мир помежду си и с всички свои съседи", изтъкна руският дипломат.

Лавров призова колегите си да помогнат на сирийците. "Днес трябва да помогнем на сирийците да освободят страната си от терористи и да помогнем на сирийското правителство да изгради мостове на националното помирение и да възстанови онова, което е било унищожено", каза Лавров.