Нежеланието на западните държави да създават универсални норми за регулиране на отношенията в киберпространството се дължи на факта, че те искат да имат право да използват сила, когато подозират, че се заплашва собствената им сигурност в мрежата, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Както отбеляза Лавров, руската страна многократно е убедена в хода на дискусиите със западните партньори, че тезата за ненужната необходимост от ново регулиране на киберпространството се дължи именно на желанието на западните държави да си запазят правото да използват сила, когато е необходимо.

"Французите създадоха партньорство за защита на свободата в киберпространството... Ако установят, че някой е нарушил свободата в киберпространството, няма да се налага да доказват нищо на никого, тъй като международното право вече съществува и те се интересуват преди всичко от член 51 От Хартата на ООН - правото на самозащита с евентуално използване на оръжия. Те не крият това и искат... да получат такова право - да използват военна сила за това, което смятат за някакви посегателства в киберпространството, които засягат техните национални интереси", коментира Лавров.

Той обясни, че в продължение на повече от 15 години Русия насърчава инициатива за необходимостта да се разбере как трябва да функционира Интернет, така че всички да се чувстват комфортно. "В ситуация, в която се появяват нови постижения в киберпространството и като цяло в информационните и комуникационни технологии, напредъкът бързо набира скорост. Това е област на конкуренция, разбира се. Мисля, че това състезание ще продължи".

Лавров заяви в понеделник, че Москва ще отговори, ако Европейският съюз наложи допълнителни санкции, ограничаващи достъпа на Русия до пазара на блока. Той се надява, че ЕС няма да използва новите си изисквания относно въглеродния отпечатък, за да блокира руските стоки от своя пазар и че регламентите следват нормите на Световната търговска организация. "Сега не е време за търговски войни," подчерта той. Още през септември Европейският парламент одобри резолюция, призоваваща за допълнителни санкции срещу Москва заради Алексей Навални.

Путин предложи на САЩ да обменят гаранции за ненамеса във вътрешните си работи

Путин предложи на САЩ да обменят гаранции за ненамеса във вътрешните си работи

Също така зове за диалог със САЩ за киберсигурността

Условията, предложени от САЩ за удължаване на Договора за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ), са едностранни, не отчитат интересите на Русия и ще доведат до "смъртта" на споразумението, счита Лавров.

"За съжаление тенденцията е доста стабилна. САЩ се оттеглиха от ЮНЕСКО, от Съвета по правата на човека на ООН  се оттеглиха от почти всички договори и сега последният договор за Нов СТАРТ ще "умре", тъй като условията, които те поставят, са абсолютно едностранни, те обикновено не вземат предвид нито нашите интереси, нито опита от много десетилетия, когато контролът върху оръжията се извършваше с удовлетворение на всички и беше приветстван от всички страни по света".

Лавров не изключи, че след това САЩ ще се оттеглят от Световната търговска организация. "Те също й предявиха претенции и доколкото разбирам, все още блокират работата на органа за уреждане на спорове, блокирайки назначаването на необходимите участници за кворум", каза той.

САЩ ще се съсредоточат повече върху решаването на вътрешни проблеми през следващите години, вярва Лавров. "Струва ми се, че САЩ трябва и ще обърнат повече внимание на вътрешните си проблеми".

Според него Русия следи отблизо борбата между републиканците и демократите в навечерието на президентските избори. Както отбеляза министърът, руският президент Владимир Путин многократно подчертава, че Москва ще работи с всяка американска администрация, независимо от резултата от гласуването.

"Дестабилизацията на САЩ, което е много вероятно, няма да донесе нищо добро на никой от нас. Всички сме заинтересовани САЩ да бъдат отговорен играч на международната сцена, за това те трябва да имат някаква вътрешна стабилност", добави Лавров.

Русия и САЩ с преговори за стратегическата стабилност

Русия и САЩ с преговори за стратегическата стабилност

Москва и Вашингтон преговарят за удължаване на Нов СТАРТ

Лаввров предупреждава за опасност от избухване на кюрдски проблем, ако въпросът за нарушаването на териториалните граници на Сирия не бъде разрешен. "Флиртът с териториалната цялост на която и да е държава е грубо нарушение на международното право. В конкретния случай това се отнася не само за Сирия, а се отнася до кюрдския проблем, който може да избухне по такъв начин, че сегашната ситуация като цяло да изглежда много по-малко сериозна".

Според него кюрдският проблем засяга редица страни в Близкия изток. "Приканването за сепаратизъм - не само приканване, но и активното насърчаване на сепаратизма - могат да завършат много зле. Отново всичко това се прави от страна, която е далеч отвъд океана и последиците ще бъдат  за страните от региона, Европа и като цяло, ние не сме далеч", подчертава Лавров.

Той обясни, че Русия е предложила инициатива за разработване на концепция за сигурност в Персийския залив с участието на всички арабски страни, Иран, Арабската лига, Организацията за ислямско сътрудничество, постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и Европейския съюз. "Надявам се, че е дошло времето, твърде много проблеми са се натрупали в Персийския залив и около него, включително Близкия изток и Северна Африка като цяло. Все пак трябва да седнем и да преговаряме".

През последните години кюрдските формирования в североизточна Сирия се радват на подкрепата на САЩ, на което Лавров многократно обръща внимание. Дори след изтеглянето на основната част от американските войски от Сирия, те продължават да контролират част от петролните полета в тази страна. През септември американският сенатор Линдзи Греъм обяви, че американска компания е сключила пряко споразумение с кюрдите.

Руските бази в Сирия поддържат баланса на силите в региона, убеден Башар Асад

Руските бази в Сирия поддържат баланса на силите в региона, убеден Башар Асад

Асад даде интервю по повод петата годишнина от намесата на Москва