Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че ръководителят на НАТО показва, че алиансът иска да води война, когато се противопоставя на "замразяването" на конфликта в Украйна, пише "Йени Шафак".

"Ако НАТО с устата на (генералния секретар Йенс) Столтенберг за пореден път заяви, че е против замразяването, както те се изразиха, на конфликта в Украйна, това означава, че искат да водят война. Добре, нека водят война!" каза той на пресконференция в Минск.

Лавров отбеляза, че когато западните страни признават, че без техните оръжейни доставки и разузнаване "украинската ситуация отдавна щеше да приключи", те признават, че са пряк участник в хибридна война срещу Русия.

Столтенберг предупреждава срещу фиктивния мир

Столтенберг предупреждава срещу фиктивния мир

Мирът трябва да е траен, справедлив и да прекъсне цикъла на руската агресия

Той каза, че Западът се опитва да раздели Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и други евразийски интеграционни органи, независими от неговото влияние, включително чрез "мръсни методи". ОДКС е военен съюз, включващ Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Според оценката на Лавров Западът може да изостави Украйна "веднага щом интересът му се изчерпи", както направи в Афганистан и Ирак, оставяйки тези територии в "опустошено и опасно състояние".

Запитан за посещението на държавния секретар на САЩ в Китай, Лавров каза, че Москва го възприема "като реалност, която съществува и която отразява курса на Вашингтон в китайската посока", от една страна, и от друга "принципната позиция на Китай", който се застъпва за това, че не трябва да има опити за накърняване на неговите законни интереси.

Обръщайки се към Карабах, Лавров каза, че не вижда никакво желание да се помогне на Армения и Азербайджан да се помирят с усилията на САЩ и ЕС.

Армения казва сбогом на руското оръжие

Армения казва сбогом на руското оръжие

Ереван се въоръжава от трети страни, но не и от Москва

Действията на западните страни отразяват намерението им "да проникнат в региона, да изместят легитимните интереси на Русия и да се утвърдят като сили, които ще играят решаваща роля", каза той.

Лавров отбеляза, че разширяването към региони, които се намират далеч от границите на страните от ЕС и НАТО, "няма много общо с искреното желание да се помогне за стабилизиране на ситуацията".

"Нашите партньори в Ереван и Баку, надявам се, разбират това. Поне ние открито обсъждаме какво се случва с тях", каза той.

Лавров подчерта, че Москва няма нищо против участието на други играчи в уреждането на Карабах, но посредничеството трябва да преследва целта за постигане на споразумения, които да отразяват интересите на "арменския и азербайджанския народ, арменската и азербайджанската държава".

Той обяснява, че основата за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан е положена благодарение на личната намеса на руския президент Владимир Путин през ноември 2020 г., когато е подписано първото тристранно изявление за принципите на окончателно уреждане.

Лавров коментира, че на най-високо ниво са приети няколко тристранни изявления, които са посветени на различни аспекти на усилията, които са необходими за пълно нормализиране на ситуацията.

Отношенията между двете бивши съветски републики Армения и Азербайджан са напрегнати от 1991 г.

Захарова: С доставките на оръжия, Запада се опитва да унищожи населението на Украйна

Захарова: С доставките на оръжия, Запада се опитва да унищожи населението на Украйна

Колективният Запад иска да реши украинската криза по военен път