Шефът на НАТО Йенс Столтенберг предупреждава да се не прибързва с фиктивния мир и преговори между Украйна и Русия. На фона на прокламираната, но и самообявена мирна мисия на представители на Африканския съюз, Столтенберг заявява: "Всички ние искаме тази война да приключи. Но за да бъде мирът траен, той трябва да бъде справедлив."

"Мирът не може да означава замразяване на конфликта и приемане на сделка, продиктувана от Русия. Само Украйна може да определи условията, които са приемливи", добавя ръководителят на НАТО.

В събота група африкански държавни глави, водени от южноафриканския президент Сирил Рамафоса, проведоха разговори с лидера на Кремъл Путин по повод на самообявена "мирна мисия", припомня Welt am Sonntag.

Ръководителят на НАТО Столтенберг изтъква в интервю пред германския вестник, че военните успехи ще засилят преговорната позиция на Украйна: "Колкото повече окупирани територии успее да освободи Украйна, толкова по-добри карти ще има на масата за преговори за постигане на справедлив и траен мир." Също така Столтенберг изказва убеденост, че с развитието на войната и достигането на ниво преговори трябва да се прекъсне "цикълът на руската агресия". Това може да стане с надеждни гаранции за сигурност на Украйна.

ISW: Кремъл използва преговорите, за да забави помощта за Украйна

ISW: Кремъл използва преговорите, за да забави помощта за Украйна

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната

"Бъдещето на Украйна е в НАТО, но сега приоритетът е Украйна да се утвърди като суверенна и независима държава - в противен случай няма възможност да се обсъжда членство", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, отново обяснявайки, че бърза писта за членство на Украйна в НАТО, дори и на фона на ядреното въоръжаване на Беларус от страна на Русия, не се очертава.

"Трябва да сме сигурни, че когато тази война приключи, ще има надеждни договорености за сигурността на Украйна, така че Русия да не може да се превъоръжи и да нападне отново и цикълът на руската агресия да бъде прекъснат."

Столтенберг: Приоритет на НАТО е да помогне на Украйна във войната

Столтенберг: Приоритет на НАТО е да помогне на Украйна във войната

Киев има всичко, от което се нуждае, за да освободи повече земя

Столтенберг обяви, че на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли НАТО ще приеме пакет от помощи, който ще приведе Украйна в съответствие със стандартите на НАТО за няколко години. Политическите връзки също ще бъдат засилени. "Това ще доближи Украйна до НАТО", заяви ръководителят на Алианса.

За срещата на върха на НАТО алиансът ще се споразумее за "по-амбициозен ангажимент за разходите за отбрана, които ще бъдат минимум два процента от брутния вътрешен продукт (БВП)".

Непосредствено преди посещението си в Берлин следващата седмица ръководителят на НАТО похвали приетата в сряда Стратегия за национална сигурност на Германия, която има за цел да укрепи Бундесвера чрез подобряване на оперативната готовност. Той приветства "ясния ангажимент" на Германия да изпълни целите на НАТО за разходи за отбрана и да изгради "едни от най-силните въоръжени сили в Европа".

Уговарят Столтенберг да остане на поста генерален секретар на НАТО за още една година

Уговарят Столтенберг да остане на поста генерален секретар на НАТО за още една година

Нова позиция на Алианса